kako-napraviti-domacu-majonezu-umak-za-salate-kako-hr

Kako napraviti domaću majonezu, omiljeni umak za salate i hladna jela

Tajna pripremanja savršene majoneze leži u uporabi svježih namirnica i u polaganom dodavanju ulja kako se masa ne bi zgrušala.

Sve namirnice trebaju biti na sobnoj temperaturi, a jaja izvadite iz hladnjaka najmanje jedan sat prije no što počnete. Jaja moraju biti provjereno zdrava — da biste izbjegli opasnost od salmonele. Slijedi recept prema kojemu ćete napraviti oko 250 ml majoneze — dovoljno za četiri do šest osoba.

SASTOJCI

1. Stavite 2 žumanca u zdjelu za miješanje, dodajte limunov sok ili vinski ocat kao dodatak okusu (nemojte upotrebljavati sladni ocat jer je prejak) pa mutite velikom pjenjačom ili mikserom dok se sve dobro ne Izmiješa. Potom umutite senf.

2. Počnite dodavati maslinovo ulje, kap po kap iz vrča ili boce s kljunom i nemojte prestati mutiti. Pošto dodate otprilike četvrtinu ulja, majoneza će izgledati poput rijetke kreme. Nakon toga, malo brze dolijevajte ulje uz neprestano mućenje.

3. Kad dodate sve ulje, umutite 1-2 žlice vruće vode. Na taj način majoneza će postati prozračnija i spriječit će zgrušavanje majoneze. Začinite solju i paprom prema ukusu i po potrebi dodajte još limunovog soka ili kvasine.

4. Ako se majoneza ipak zgruša, razbijte svježe jaje i odvojite žumance u čistu posudu. Dodajte mu malo po malo zgrušane mase i neprestano mutite, kao i ranije.

Majoneza u zatvorenoj posudi održat će se u hladnjaku 2 — 3 dana. Izmutite je još jednom prije no što je poslužite. Ovome se receptu mogu dodati sastojci raznih okusa, kao što su sitno kosani vlasac, peršin, češnjak, kapari i kiseli krastavčići. Njih možete dodati na kraju, gotovoj majonezi.