Kako napraviti goveđi temeljac | kako napraviti temeljac za juhu

Kako napraviti goveđi temeljac | kako napraviti temeljac za juhu

Recepti koji slijede korišteni su kao osnova analize hranjivih sastojaka za sve recepte u ovoj knjizi koji uključuju temeljac. Koristite li juhu u kocki, prilagodite začine navedene u receptu prema svom ukusu jer juhe u kocki sadrže znatnu količinu soli.

GOVEĐI TEMELJAC

– Za 3,4 litre

– Vrijeme pripreme: 20 minuta

– Vrijeme kuhanja: 7 sati i 30 minula

– Vrijeme hlađenja: 3-4 sata, ostaviti preko noći da se ohladi

NAPUTAK:

1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.

2. Rasječene kosti i luk položite u lim za pečenje te stavite u pećnicu na 1,5 sat dok ne posmeđe.

3. Kosti i luk pretresite u lonac za kuhanje juhe

4. Dodajte govedinu, ulijte 4,5 litara vode i pustite da lagano zakuha.

5. Ulijte još 150 ml vode, smanjite vatru te žlicom skinite smeđesivu pjenicu s površine.

6. U međuvremenu, masnoću iz lima ulijte u preostalu vodu, zakuhajte uz neprestano miješanje te ostavite da kuha još 3 minute.

7. Procijedite, ulijte u juhu, dodajte ostale sastojke, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 1/2 sati.

8. Uklonite pjenicu.

9. Temeljac procijedite kroz metalno cjedilo obloženo čistom, vlažnom, pamučnom ili lanenom krpom, odstranite meso, kosti i povrće.

10. Prekrijte čistom krpom, ostavite da se hladi 2 sata, a preko noći stavite u hladnjak.

11. Odstranite masnoću s površine. Temeljac držite u hladnjaku do 3 dana ili zamrznite u čvrstim posudama.