GOVEĐI TEMELJAC
– Za 3,4 litre
– Vrijeme pripreme: 20 minuta
– Vrijeme kuhanja: 7 sati i 30 minula
– Vrijeme hlađenja: 3-4 sata, ostaviti preko noći da se ohladi
NAPUTAK:
1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
2. Rasječene kosti i luk položite u lim za pečenje te stavite u pećnicu na 1,5 sat dok ne posmeđe.
3. Kosti i luk pretresite u lonac za kuhanje juhe
4. Dodajte govedinu, ulijte 4,5 litara vode i pustite da lagano zakuha.
5. Ulijte još 150 ml vode, smanjite vatru te žlicom skinite smeđesivu pjenicu s površine.
6. U međuvremenu, masnoću iz lima ulijte u preostalu vodu, zakuhajte uz neprestano miješanje te ostavite da kuha još 3 minute.
7. Procijedite, ulijte u juhu, dodajte ostale sastojke, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 1/2 sati.
8. Uklonite pjenicu.
9. Temeljac procijedite kroz metalno cjedilo obloženo čistom, vlažnom, pamučnom ili lanenom krpom, odstranite meso, kosti i povrće.
10. Prekrijte čistom krpom, ostavite da se hladi 2 sata, a preko noći stavite u hladnjak.
11. Odstranite masnoću s površine. Temeljac držite u hladnjaku do 3 dana ili zamrznite u čvrstim posudama.