Kako napraviti jabučni ocat Ocat od jabuka

Kako napraviti jabučni ocat | Ocat od jabuka

Korijeni mu sežu još u stari vijek: i kraljica Nefertiti održavala je ljepotu octenim kupkama. Jabučni je ocat zdrav, pri vanjskoj primjeni vraća sjaj kosi, pospješuje prokrvljenost kože i djeluje pozitivno na njezinu prirodnu zaštitnu ovojnicu.

Korijeni mu sežu još u stari vijek: i kraljica Nefertiti održavala je ljepotu octenim kupkama. Jabučni je ocat zdrav, pri vanjskoj primjeni vraća sjaj kosi, pospješuje prokrvljenost kože i djeluje pozitivno na njezinu prirodnu zaštitnu ovojnicu. Ako ga redovito pijemo, dodatno reguliramo metabolizam. Nekada se jabučni ocat pripremao kod kuće pomoću prese za voće, a gotovo ga se smatralo otpadnim proizvodom jer se koristilo trulo voće koje je samo otpalo s voćke. Danas za pripremu jabučnoga soka koristimo svježe voće, a električni sokovnik zamijenio je presu za voće. Sok ostavimo da fermentira, dok se na površini ne ukaže ljepljiva pjena. Kvasac nije nužan, ali njegovim se dodavanjem proces ubrzava.
Kako napraviti jabučni ocat?

1. Jabuke operite, prerežite na četvrtine i odstranite trule dijelove.

2. Komade jabuke pustite kroz sokovnik ili presu za sok.

3. Sok s nešto kore i unutrašnjosti jabuke ulijte u čašu, staklenku ili keramičku posudu, dodajte kvaščeve gljivice (možete ih nabaviti u odgovarajućim trgovinama) i posudu dobro zatvorite.

4. Pustite da sve odstoji oko 4 tjedna, povremeno odstranjujući pjenu koja se nakupila na površini i pretresajući.

5. Kada ocat poprimi željeni okus ocijedite ga kroz lanenu krpu i prelijte u sterilne boce.