U rano ljeto počinje vrijeme ukuhavanja. Sezonu otvaraju rane trešnje, potom slijedi ostalo koštunjavo voće. U obzir dolaze samo svježi i neoštećeni plodovi. Pribor za ukuhavanje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama.
Prije nego počnete sterilizirati, aparate, staklenke, gume i poklopce za ukuhavanje morate oprati i preliti kipućom vodom. Pred uporabu posložite sve na čistu krpu. Sterilizirati možete u velikom loncu, u pećnici, ekspres-loncu ili u posebnom aparatu za steriliziranje.
Recept za kompot od jabuka
Sastojci za kompot
- 500 g jabuka
- 500 ml vode
- 40 g šećera
- 1 štapić vanilije
- ½ limuna
- 3 grančice metvice
- 1 štapić cimeta u kori
Kako napraviti kompot od jabuka za konzumaciju i za zimnicu
Metvica i vanilija jabukama podaruju posebnu notu svježine.
Priprema
- Jabuke ogulite, odstranite jezgru i narežite na kriške
- U lonac ulijte vodu, šećer i metvicu te kuhajte dok ne zakipi
- Štapić vanilije prerežite po dužini i sastružite srž te dodajte u lonac
- Dodajte jabuke i kuhajte 10-ak minuta poklopljene dok ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu.
- Pred kraj kuhanja dodajte limunov sok u kompot
- Sve jabuke stavite u zdjelu, procijedite kompot u kojem su se kuhale i prelijte preko jabuka
- Kompot od jabuka poslužite topli ili ohlađen, kako vam je po volji.
Dodatan savjet
Zimi u kompot od jabuka možete dodati i suhe šljive, grožđice i brusnice. Isto tako, umjesto jabuka, na isti način možete pripremiti i kompot od krušaka.
Kompot od jabuka konzumirajte odmah ili ga vrućeg spremite u sterilizirane staklenke i čuvajte kao zimnicu. U tom slučaju prilikom kuhanja kompota dodajte malo limunske kiseline. Nakon hlađenja spremite kompot na tamno i hladno mjesto s ostalom zimnicom.
Jabuke iz kompota možete poslužiti kao samostalan desert, pomiješati ih s jogurtom ili koristiti u izradi pita i savijača.