Kako napraviti kompot od jabuka s aromom metvice i vanilije za zimnicu

Kompot od jabuka podsjeća na djetinjstvo i oduvijek se posluživao kao desert tijekom zimskih mjeseci. Osim što je riječ o izvrsnoj poslastici, kompot od jabuka je ujedno i zdrav jer jabuke u procesu kuhanja ne gube mnogo hranjivih sastojaka.

U rano ljeto počinje vrijeme ukuhavanja. Sezonu otvaraju rane trešnje, potom slijedi ostalo koštunjavo voće. U obzir dolaze samo svježi i neoštećeni plodovi. Pribor za ukuhavanje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama.

Prije nego počnete sterilizirati, aparate, staklenke, gume i poklopce za ukuhavanje morate oprati i preliti kipućom vodom. Pred uporabu posložite sve na čistu krpu. Sterilizirati možete u velikom loncu, u pećnici, ekspres-loncu ili u posebnom aparatu za steriliziranje.

Recept za kompot od jabuka

Sastojci za kompot

  • 500 g jabuka
  • 500 ml vode
  • 40 g šećera
  • 1 štapić vanilije
  • ½ limuna
  • 3 grančice metvice
  • 1 štapić cimeta u kori

Kako napraviti kompot od jabuka za konzumaciju i za zimnicu

Metvica i vanilija jabukama podaruju posebnu notu svježine.

Priprema

  1.  Jabuke ogulite, odstranite jezgru i narežite na kriške
  2.  U lonac ulijte vodu, šećer i metvicu te kuhajte dok ne zakipi
  3.  Štapić vanilije prerežite po dužini i sastružite srž te dodajte u lonac
  4.  Dodajte jabuke i kuhajte 10-ak minuta poklopljene dok ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte limunov sok u kompot
  6. Sve jabuke stavite u zdjelu, procijedite kompot u kojem su se kuhale i prelijte preko jabuka
  7. Kompot od jabuka poslužite topli ili ohlađen, kako vam je po volji.

Dodatan savjet

Zimi u kompot od jabuka možete dodati i suhe šljive, grožđice i brusnice. Isto tako, umjesto jabuka, na isti način možete pripremiti i kompot od krušaka.

Kompot od jabuka konzumirajte odmah ili ga vrućeg spremite u sterilizirane staklenke i čuvajte kao zimnicu. U tom slučaju prilikom kuhanja kompota dodajte malo limunske kiseline. Nakon hlađenja spremite kompot na tamno i hladno mjesto s ostalom zimnicom.

Jabuke iz kompota možete poslužiti kao samostalan desert, pomiješati ih s jogurtom ili koristiti u izradi pita i savijača.