U rano ljeto počinje vrijeme ukuhavanja. Sezonu otvaraju rane trešnje, potom slijedi ostalo koštunjavo voće. U obzir dolazi samo svježi i neoštećeni plodovi. Pribor za ukuhavanje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Prije nego počnete sterilizirati, aparate, staklenke, gume i poklopce za ukuhavanje morate oprati i preliti kipućom vodom. Pred uporabu posložite sve na čistu krpu. Sterilizirati možete u velikom loncu, u pećnici, ekspres-loncu ili u posebnom aparatu za steriliziranje.
Kompot od krušaka
Ovaj je recept pogodan, primjerice, za kruške, ali i za gotovo sve druge vrste voća. O slatkoći plodova ovisi količina šećera, a vrijeme ukuhavanje varira ovisno o kakvoći plodova.
Sastojci za kompot od krušaka
- 3 kg krušaka (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
- 500 g šećera
- 3 l vode
Priprema
- Stavite sve sastojke (osim vode) u zdjelu i dobro ih promiješajte.
- Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se na dnu zdjele ne stvori tanki sloj tekućine (oko tri minute).
- Malo pojačajte vatru, dodajte vodu i kuhajte dok kruške ne omekšaju (oko 15 minuta).
- Pustite da se kompot ohladi, stavite u čiste staklenke, pa u hladnjak.
Priprema kompota za zimnicu
1. Pripremite staklenke.
2. Kruške operite, ogulite, prepolovite i odstranite jezgru.
3. Zakuhajte vodu i u njoj nakratko oparite kruške
4. Potom ih potopite u ledenu vodu i držite vrlo kratko pa iscijedite.
5. Kruške posložite u staklenke do 2 cm ispod ruba.
6. U loncu zakuhajte 3 l vode
7. Dodajte šećer, kuhajte otprilike 5 minuta i prelijte voće tako da i plodovi na vrhu budu prekriveni. Rub staklenki mora ostati čist!
8. Staklenku otvorite kako je propisano i sterilizirajte 25 minuta.