kompot od krušaka

Kako napraviti kompot od krušaka | Recept za kompot za zimnicu

Kompot od krušaka služi se kao slatki desert, a potječe iz srednjovjekovne Europe. Pripravlja se kuhanjem krušaka, što omogućava lakše probavljanje voća. Kompot od krušaka zasladit će vam doručak ili desert, ali ima i brojne zdravstvene prednosti, osobito kod probave. Možete ga konzumirati kao zasebnu slasticu, pomiješati sa žitnim pahuljicama, sladoledom, jogurtom i orašastim voćem ili ga čak dodati prilikom izrade kolača. U nastavku donosimo recept za kompot od krušaka.

U rano ljeto počinje vrijeme ukuhavanja. Sezonu otvaraju rane trešnje, potom slijedi ostalo koštunjavo voće. U obzir dolazi samo svježi i neoštećeni plodovi. Pribor za ukuhavanje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Prije nego počnete sterilizirati, aparate, staklenke, gume i poklopce za ukuhavanje morate oprati i preliti kipućom vodom. Pred uporabu posložite sve na čistu krpu. Sterilizirati možete u velikom loncu, u pećnici, ekspres-loncu ili u posebnom aparatu za steriliziranje.

Kompot od krušaka

Ovaj je recept pogodan, primjerice, za kruške, ali i za gotovo sve druge vrste voća. O slatkoći plodova ovisi količina šećera, a vrijeme ukuhavanje varira ovisno o kakvoći plodova.

Sastojci za kompot od krušaka

  • 3 kg krušaka (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
  • 500 g šećera
  • 3 l vode

Priprema

  • Stavite sve sastojke (osim vode) u zdjelu i dobro ih promiješajte.
  • Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se na dnu zdjele ne stvori tanki sloj tekućine (oko tri minute).
  • Malo pojačajte vatru, dodajte vodu i kuhajte dok kruške ne omekšaju (oko 15 minuta).
  • Pustite da se kompot ohladi, stavite u čiste staklenke, pa u hladnjak.

Priprema kompota za zimnicu

1. Pripremite staklenke.

2. Kruške operite, ogulite, prepolovite i odstranite jezgru.

3. Zakuhajte vodu i u njoj nakratko oparite kruške

4. Potom ih potopite u ledenu vodu i držite vrlo kratko pa iscijedite.

5. Kruške posložite u staklenke do 2 cm ispod ruba.

6. U loncu zakuhajte 3 l vode

7. Dodajte šećer, kuhajte otprilike 5 minuta i prelijte voće tako da i plodovi na vrhu budu prekriveni. Rub staklenki mora ostati čist!

8. Staklenku otvorite kako je propisano i sterilizirajte 25 minuta.