Prvi je razlog pogrešno odabrano brašno – za dobar kruh valja upotrijebiti oštro brašno. Drugi razlog nedovoljno zagrijana pećnica – kora bude tvrda, a kruh sirov i mekan. Treće, postoji uvjerenje da je kruh gotov ako muklo odzvanja kad ga „kucnemo“. Čak i napola pečen kruh tako odzvanja. Kada jednom upoznate osnovne sastojke i savladate tehniku, pripremanje kruha bit će vam jednostavno.
Sastojci za domaći kruh
- pola kocke svježeg kvasca (26 g)
- 20 g šećera
- 500 ml mlake vode
- 900 g brašna
- 15 g soli
- 1 dl ulja
Savladajte osnovne postupke u pripremanju kruha i uživajte u domaćem kruhu, koji će biti savršen i sljedeći dan.
1. Dodavanje brašna tekućini
Razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i umiješajte 200 g brašna te 500 ml mlake vode. Sve skupa dobro promiješajte i ostavite da stoji na toplom 15 minuta.
U drugu posudu stavite 700 g brašna i 15 g soli te promiješajte. Brašno sa soli postepeno dodavajte smjesi s kvascem i oblikujte zamijesite tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da stoji na toplom pola sata. Tijesto mora biti meko i dovoljno vlažno da se ne lijepi.
2. Miješanje i prvo dizanje tijesta
Miješanjem se kvasac raspoređuje kroz tijesto i rasteže gluten. Promijesite tijesto nekoliko minuta, ponovo umijesite u kuglu i ostavite da se diže narednih sat vremena.
3. Drugo dizanje tijesta
Umiješano tijesto oblikujte u loptu i ostavite u posudu lagano namašćenu uljem. Pokrijte nauljenom samoljepljivom folijom ili ostavite u nauljenoj plastičnoj vrečici da spriječite stvaranje kore. Neka stoji dok se obujam ne udvostruči. Ne ostavljajte tijesto na pretoplom mjestu i nemojte dopustiti da se previše digne jer će ga to pokvariti.
4. Pripremanje i oblikovanje
Nakon što se tijesto dignulo, izvadite ga i umijesite ponovo, oblikujte po želji na lim ili neku drugu posudu za pečenje. Lim prethodno nauljite i pospite brašnom.
5. Dodavanje ulja prije pečenja
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pustite da se za to vrijeme tijesto diže, nekih 15-ak minuta te dodajte 1 dl ulja preko tijesta.
6. Pečenje kruha
Čak i bujno tijesto traži umjereno toplu pećnicu dok običan kruh moramo peći u vrlo toploj pećnici. Pecite kruh oko pola sata (ovisno o jačini pećnice).
Provjerite je li pečen tako da kruh izvadite i okrenete ga. Kruh mora biti svijetle boje i djelovati šuplje kada ga pritisnete. Prije posluživanja ostavite ga da se ohladi barem 15-20 minuta.