kako_napraviti_kruh

Kako napraviti domaći kruh | Ispecite kruh kod kuće

Kako ćete uspješno napraviti kruh? Nekima je pripremanje kruha vrlo jednostavan posao, dok je drugima posve izvan domašaja. Prva stvar koju valja otkriti jest zašto dolazi do promašaja kod pripremanja kruha.

Prvi je razlog pogrešno odabrano brašno – za dobar kruh valja upotrijebiti oštro brašno. Drugi razlog nedovoljno zagrijana pećnica – kora bude tvrda, a kruh sirov i mekan. Treće, postoji uvjerenje da je kruh gotov ako muklo odzvanja kad ga „kucnemo“. Čak i napola pečen kruh tako odzvanja. Kada jednom upoznate osnovne sastojke i savladate tehniku, pripremanje kruha bit će vam jednostavno.

Sastojci za domaći kruh

  • pola kocke svježeg kvasca (26 g)
  • 20 g šećera
  • 500 ml mlake vode
  • 900 g brašna
  • 15 g soli
  • 1 dl ulja

Savladajte osnovne postupke u pripremanju kruha i uživajte u domaćem kruhu, koji će biti savršen i sljedeći dan.

1. Dodavanje brašna tekućini

Razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i umiješajte 200 g brašna te 500 ml mlake vode. Sve skupa dobro promiješajte i ostavite da stoji na toplom 15 minuta.

U drugu posudu stavite 700 g brašna i 15 g soli te promiješajte. Brašno sa soli postepeno dodavajte smjesi s kvascem i oblikujte zamijesite tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da stoji na toplom pola sata. Tijesto mora biti meko i dovoljno vlažno da se ne lijepi.

2. Miješanje i prvo dizanje tijesta

Miješanjem se kvasac raspoređuje kroz tijesto i rasteže gluten. Promijesite tijesto nekoliko minuta, ponovo umijesite u kuglu i ostavite da se diže narednih sat vremena.

3. Drugo dizanje tijesta

Umiješano tijesto oblikujte u loptu i ostavite u posudu lagano namašćenu uljem. Pokrijte nauljenom samoljepljivom folijom ili ostavite u nauljenoj plastičnoj vrečici da spriječite stvaranje kore. Neka stoji dok se obujam ne udvostruči. Ne ostavljajte tijesto na pretoplom mjestu i nemojte dopustiti da se previše digne jer će ga to pokvariti.

4. Pripremanje i oblikovanje

Nakon što se tijesto dignulo, izvadite ga i umijesite ponovo, oblikujte po želji na lim ili neku drugu posudu za pečenje. Lim prethodno nauljite i pospite brašnom.

5. Dodavanje ulja prije pečenja

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pustite da se za to vrijeme tijesto diže, nekih 15-ak minuta te dodajte 1 dl ulja preko tijesta.

6. Pečenje kruha

Čak i bujno tijesto traži umjereno toplu pećnicu dok običan kruh moramo peći u vrlo toploj pećnici. Pecite kruh oko pola sata (ovisno o jačini pećnice).

Provjerite je li pečen tako da kruh izvadite i okrenete ga. Kruh mora biti svijetle boje i djelovati šuplje kada ga pritisnete. Prije posluživanja ostavite ga da se ohladi barem 15-20 minuta.