Kako napraviti pivo kod kuće | Postupak varenja domaćeg piva

U akciji “sam svoj majstor” možete u kućnoj radinosti napraviti pivo čija će kvaliteta i okus biti ista kao i ona industrijska a cijena – prava sitnica – u usporedbi s onom u trgovini.

Osnovna 3 sastojka za proizvodnju piva su:

– koncentrat pivske sladovine
– pivski kvasac
– smeđi šećer

Nažalost, prva akcija u proizvodnji piva možda neće uspjeti, ali treba se naučiti. Oprema za proizvodnju mora biti besprijekorno čista. Od opreme potrebna je polietilenska čista posuda za alkoholno vrenje. Posuda neka bude zapremine oko 25 litara. Osim toga treba nam oko 2 m pvc crijeva promjera 10 mm. Također trebamo oko 20 pivskih boca od 1 litre. Te boce treba kupiti , jer obične neće izdržati pritisak kod vrenja. Treba kupiti one boce sa keramičkim čepovima i patentnim zatvaračem u kakvima su se nekada davno prodavala pića, specijalno pivo.

Osim toga trebate imati hidrometar i termometar te sredstvo za sterilizaciju posuda.
To su obično tablete na bazi Na2Sl (natrijev bisulfat).

Postupak varenja piva:

Očistite plastičnu posudu od 25 l tabletom za sterilizaciju, isperite hladnom vodom i postavite na mjesto gdje će se obavljati fermentacija (vrenje). To bi mjesto trebalo biti sa stalnom temperaturom od 18 – 24 stupnja.

Preniska temperatura spriječit će fermentaciju, a previsoka, uništit će kvasac. Promiješajte slad i kvasac, te ulijte u posudu. Fermentacija traje oko 10 dana, a očituje se u pojavi prstenasto poslaganih mjehurića, nakon čega se masa pretvara u kremastu, smeđu masu koja s vremenom splasne te izgleda kao palačinka na površini posude.

Tada pokupite pjenu, te očitajte vrijednost pomoću hidrometra. Ukoliko je težina mase od 1000 – 1006 mjernih jedinica, te istu vrijednost održi slijedeća 24 sata, onda je vrijeme pretakanja piva crijevom. To pretakanje treba biti tako da se pretoči samo tekućina iznad guste mase koja je sjela na dno posude.

Teški gusti talog ostavite u posudi. Odmah isperite posudu od taloga. Sterilizirajte boce pomoću sredstva, te ih isperite vrućom vodom. Napunite boce tako da ima praznine u njima oko 30 mm od grla. U bocu uspite pola žličice šećera. Ostavite oko 5 dana da šećer fermentira.

Nakon toga, ostavite pivo u hladno tamno mjesto da se filtrira. Nakon 2 tjedna pivo je spremno za uporabu. Sve sastojke možete nabaviti u preodavaonicama vinarske i pivarske opreme.