Recept će vam sigurno uspjeti ako se pridržavate najvažnijega pravila: koristite samo čiste i besprijekorne plodove. Nasijecite ih na kolutiće ili komadiće, posložite na krpe ili mrežu za sušenje ili ih osušite u pećnici na rešetkama ili mreži.
Ako ih dobro umotate i čuvate na suhom i hladnom mjestu, suho će voće potrajati više mjeseci. Pri dodiru voće mora biti elastično i baršunasto, a pri pritisku ne smije ispuštati tekućinu. Jabuke se suše najkraće, od 6 do 12 sati, a breskve najduže, čak do 38 sati.
RECEPT ZA JABUČNE KOLUTIĆE
Temperaturu u pećnici povećajte s početnih 40 °C na 60 do 70°C i pri kraju ponovno smanjite.
NAPUTAK:
1. Jabuke operite
2. Zatim ih ogulite i jezgru odstranite pomoću odstranjivača.
3. Izrežite ih na kolutiće.
4. Da oni ne bi odmah potamnjeli, potopite ih u pripravak od 1 l vode i 1 l čajne žlice soli.
5. Prije nego počnete s postupkom, osušite ih nježno tapkajući.
6. Bambusove prutove izrežite na širinu pećnice pa potom nanižite jabučne kolutiće.
7. Objesite ih u pećnici, ostavite vrata malo otvorena i sušite.