kako-napraviti-susene-jabucne-kolutice-praviu-zdravu-grickalicu-kako-hr

Kako napraviti sušene jabučne kolutiće, pravu zdravu grickalicu

Svakome su poznati i svatko cijeni voćne Musle s kolutićima jabuke i suhim šljivama zato što pospješuju probavu, ali samo je pojedincima poznato kako se jednostavno suše jabuke, šljive, marelice, breskve, grožđe, kruške ili dunje. Isprobajte i sami.

Recept će vam sigurno uspjeti ako se pridržavate najvažnijega pravila: koristite samo čiste i besprijekorne plodove. Nasijecite ih na kolutiće ili komadiće, posložite na krpe ili mrežu za sušenje ili ih osušite u pećnici na rešetkama ili mreži.

Ako ih dobro umotate i čuvate na suhom i hladnom mjestu, suho će voće potrajati više mjeseci. Pri dodiru voće mora biti elastično i baršunasto, a pri pritisku ne smije ispuštati tekućinu. Jabuke se suše najkraće, od 6 do 12 sati, a breskve najduže, čak do 38 sati.

RECEPT ZA JABUČNE KOLUTIĆE

Temperaturu u pećnici povećajte s početnih 40 °C na 60 do 70°C i pri kraju ponovno smanjite.

NAPUTAK:

1. Jabuke operite

2. Zatim ih ogulite i jezgru odstranite pomoću odstranjivača.

3. Izrežite ih na kolutiće.

4. Da oni ne bi odmah potamnjeli, potopite ih u pripravak od 1 l vode i 1 l čajne žlice soli.

5. Prije nego počnete s postupkom, osušite ih nježno tapkajući.

6. Bambusove prutove izrežite na širinu pećnice pa potom nanižite jabučne kolutiće.

7. Objesite ih u pećnici, ostavite vrata malo otvorena i sušite.