kako_ocaklinom_ukrasiti_kolace_i_torte

Kako ocaklinom ukrasiti kolače i torte

Kako biste ukrasili kolače, biskvite i torte, prelijte ih mekanom šećernom glazurom (ocaklinom). Ukrasite velike voćne torte kraljevskom glazurom koja je tvrda i tradicionalni je ukras božičnih i rođendanskih torti, ali najprije prekrijte tortu MARCIPANOM kako torta ne bi promijenila boju bijele glazure.

ŠEĆERNA GLAZURA

Sljedeći recept dovoljan je za glaziranje gornje plohe torte promjera 150 — 200 mm ili za 12 – 18 malih kolača ili tortica.

SASTOJCI

115 g šećera za glazuru
1-2 žlice tople vode
Boja ili aroma po želji

1.  Prosijte šećer za glazuru u duboku zdjelu i postupno dodajte vodu, miješajući drvenom kuhačom dok se smjesa dovoljno ne stvrdne, toliko da ostaje na poleđini kuhače. Dodajte još vode ili šećera kako biste dobili odgovarajuću gustoću te po želji dodajte nekoliko kapi boje ili arome.

2. Stavite tortu, ili kolače, na žičani pladanj iznad tanjura. Izlijte glazuru na tortu – tek dovoljno da prekrije gornju plohu kolača ili tortica – ili je širokim plosnatim nožem raširite po gornjoj plohi velike torte.

KRALJEVSKA GLAZURA

Ovaj recept dovoljan je za glaziranje gornje i bočnih ploha torte promjera 250 mm i visine 50 mm.

SASTOJCI

4 bjelanca
800 – 900 g šećera za glazuru
1 žlica limunovog soka
2 čajne žličice glicerina

1. Izlupajte bjelanca u velikoj zdjeli dok ne postanu pjenušava. Postupno umiješajte polovicu prosijanoga šećera za glazuru, a zatim mutite dok glazura ne postane glatka.

2. Pošto ste dodali polovicu šećera, ulijte sok od limuna i umutite. Pomalo dodajte još šećera i mutite dok za drvenom kuhačom u glazuri ne budu ostajali mekani vršci. Umiješajte glicerin koji će spriječiti da se glazura stvrdne.

3. Da biste napravili kraljevsku glazuru električnim mikserom, podesite na srednju brzinu i umutite bjelance prije dodavanja šećera za glazuru. Nemojte previše mutiti glazuru jer će postati hrapava i teško će se razmazivati.

4. Prekrijte glazuru u zdjeli vlažnom krpom ili plastičnom folijom, kako se ne bi stvorila korica, i ostavite glazuru neka stoji 24 sata prije no što je namažete na kolač. Širok, plosnat nož uronite u vodu pa njime ravnomjerno razmazite sloj glazure od 3 mm na gornju plohu torte i sa strane. Na božičnoj torti možete odignuti glazuru u male vrške kako bi nalikovala snijegu. Ostavite neka stoji 24 sata prije ukrašavanja.