1. Raširite dvije polovice i odstranite škrge, trbušnu vrećicu u dijelu glave i tamnu žilu, odnosno utrobu koja ide sve do repa.
2. Ostavite zelenkastu jetru (također u dijelu glave) te koraljnocrvenu ikru (u repovima ženki) kako biste je upotrijebili kao ukras.
3. Poslužite polovice jastoga s kriškama limuna, majonezom ili vinaigrette umakom i zelenom salatom.
KAKO JESTI JASTOGA
Potrebni su vam nož i vilica, krckalica za orahe te koktel-vilica s dva zupca ili ražnjić (u restoranima imaju duge vilice za jastoge).
1. Običnom vilicom izvadite sve meso koje možete iz glave, tijela i repa. Kako biste izvadili meso iz kliješta, odvojite ih od djela i zdrobite ih krckalicom na nekoliko mjesta.
2. Koktel-vilicom ili ražnjićem izvadite meso s obje strane tanke opne koja se pruža sredinom obaju kliješta, a isto tako i meso preostalo u repu. Prstima otkinite nožice i isišite meso iz njih.
JASTOG U OKLOPU
Pripremite ga u kuhinji prije no što ga poslužite.
1. Otkinite kliješta, razbijte ih čekićem i ražnjićem izvadite meso.
2. Manjim ražnjićem izvadite meso iz nožica. Pošto jastoga po dužini razreŽete na pola i pošto odstranite škrge, trbušnu vrećicu i utrobu, ostružite sve meso iz glave, tijela i repa.
3. Podijelite meso koje ste izvadili. Operite polovice oklopa, vratite meso u njih i poslužite. Ukrasite jetrom i ikrom.