kako_pripremiti_i_jesti_jastoga

Kako pripremiti i jesti jastoga

Kuhani jastozi mogu se nabaviti u boljim ribarnicama. Da biste ga pripremili za posluživanje, položite ga na dasku za rezanje leđima okrenutima prema gore i oštrim nožem ga prerežite na pola po dužini, od glave do repa. Jastozi u Europi žive u Sredozemnom moru, Atlantskom oceanu do Škotske, rjeđe u Sjevernom moru. U Europi živi samo jedna vrsta. Živi na kamenitom dnu i stjenovitim obalama; skriva se u šupljine i pukotine. Zadržava se u dubini od 40 metara. Aktivan je samo noću. Glavopršnjak mu je vrlo bodljikav. Noge i ticala su crvenožuti, prstenasti. Dug je do 50 cm.

1. Raširite dvije polovice i odstranite škrge, trbušnu vrećicu u dijelu glave i tamnu žilu, odnosno utrobu koja ide sve do repa.

2. Ostavite zelenkastu jetru (također u dijelu glave) te koraljnocrvenu ikru (u repovima ženki) kako biste je upotrijebili kao ukras.

3. Poslužite polovice jastoga s kriškama limuna, majonezom ili vinaigrette umakom i zelenom salatom.

KAKO JESTI JASTOGA

Potrebni su vam nož i vilica, krckalica za orahe te koktel-vilica s dva zupca ili ražnjić (u restoranima imaju duge vilice za jastoge).

1. Običnom vilicom izvadite sve meso koje možete iz glave, tijela i repa. Kako biste izvadili meso iz kliješta, odvojite ih od djela i zdrobite ih krckalicom na nekoliko mjesta.

2. Koktel-vilicom ili ražnjićem izvadite meso s obje strane tanke opne koja se pruža sredinom obaju kliješta, a isto tako i meso preostalo u repu. Prstima otkinite nožice i isišite meso iz njih.

JASTOG U OKLOPU

Pripremite ga u kuhinji prije no što ga poslužite.

1. Otkinite kliješta, razbijte ih čekićem i ražnjićem izvadite meso.

2. Manjim ražnjićem izvadite meso iz nožica. Pošto jastoga po dužini razreŽete na pola i pošto odstranite škrge, trbušnu vrećicu i utrobu, ostružite sve meso iz glave, tijela i repa.

3. Podijelite meso koje ste izvadili. Operite polovice oklopa, vratite meso u njih i poslužite. Ukrasite jetrom i ikrom.