kako_pripremiti_rakove

Kako pripremiti rakove

Kod nas se na tržištu ponajviše nude škampi, kozice i riječni račići. No na većim tržnicama možete nabaviti zamrznute i očišćene i druge vrste rakova, doduše po vrlo visokim cijenama.

ZAMRZAVANJE
Račići izvrsno podnose zamrzavanje, bilo očišćeni bilo kuhani s drugim namirnicama ili u umacima. Ali nemojte ih odlediti i ponovo zamrzavati. Premda to nije smrtonosno, zamrzavanje ne uništava mikroorganizme, već samo sprečava njihovo umnožavanje. Osim toga gube čvrstoću prilikom odleđivanja.
ODLEĐIVANJE
Zamrznuti račići i školjke moraju se odleđivati vrlo sporo. Najbolje ih je odleđivati u hladnjaku preko noći. Zamrznute, a prethodno kuhane račiće položite na kuhinjski papir, zatim ih prekrijte i stavite u hladnjak. Ocijedit će se, ali još uvijek će biti sočni. Pri odleđivanju zamrznuti račići gube na težini. Ako ste, primjerice, zamrznuli 450 g, prilikom odmrzavanja i cijeđenja izgubit će 50 g. Kad ih odmrznete, upotrijebite ih u razdoblju od 24 sata.
PRIPREMANJE
Odstranite glave i nožice. Odstranite ali zadržite jajašca za pripremanje umaka ili juhe. Otvorite oklop s trbušne strane i odvojite ga od mesa. Isto tako odstranite probavni trakt, koji obično žuto-zelene boje. Kod manjih račića možete ga i ostaviti uz meso