kako-napraviti-sočan-picek-s-mlincima-kako-hr

Kako pripremiti sočan picek s mlincima | Suvremeno pripremljena tradicija

Picek s mlincima predstavlja savršenu kombinaciju sočnog mesa i hrskavih mlinaca, jer znamo da pileći recepti uvijek donose užitak u okusima. Ovaj recept otkriva kako jednostavno pripremiti Picek s mlincima, s malim suvremenim dodacima za još bolji okus.

Picek s mlincima – sastojci:

1 cijeli picek (oko 1,5 kg)
2 žlice maslaca
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica Vegeta maestro crvene paprike
Sol i papar po ukusu
1 šalica Podravka kokošjeg temeljca – tekući
1 žlica Vegeta maestro sjeckanog peršina
1 limun, narezan na kolutove
Maslinovo ulje

Koraci za pripremu:

Priprema piceka: Operite piceka, osušite ga papirnatim ručnikom, posolite, popaprite, te utrljajte crvenu papriku po cijeloj površini mesa
Prženje luk i češnjak: U velikoj posudi za pečenje, rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckan luk i češnjak, pržite dok ne omekšaju
Prženje piceka: Dodajte piceka u posudu za pečenje i pecite ga sa svake strane dok ne dobije zlatno smeđu boju
Dodavanje temeljca i pečenje: Uliti pileći temeljac, dodati kolutove limuna i sjeckani peršin. Pustite da picek krčka u pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa dok meso ne postane sočno i mekano
Dodatno začinjavanje: Po potrebi dodajte sol, papar, i prilagodite okus po vlastitom ukusu. Ponekad dodatak suhog bijelog vina može obogatiti okus umaka

Gotovi mlinci – koraci za pripremu:

Kuhanje mlinaca: Gledajte da izaberete mlince koji nisu debeli, ravni, ili previše blijedi, jer takvi mogu biti previše brašnasti i neukusni. U velikoj posudi prokuhajte vodu, dodajte sol po ukusu, i ubacite gotove mlince. Kuhajte ih prema uputama na pakiranju.
Cijeđenje mlinaca: Pazite da mlince ne lomite previše tijekom uranjanja u vodu, kako biste zadržali hrskavost. Ocijedite ih u cjedilu.
Blanširanje: Umjesto uranjanja u vodu, možete mlince posložiti u cjedilo i preliti vrućom vodom. Ovaj postupak omogućuje mlinčićima da se dovoljno namoče, ali i da zadrže svoju strukturu, čime se postiže idealna konzistencija.
Posluživanje: Gotove mlince ocijedite i stavite ih u posudu. Neka se upiju u ostatke masnoće od pečenja.

Picek s mlincima – sastojci za umak od bijelog vina i gljiva

Umak od bijelog vina i gljiva dodatno će obogatiti okus Vašeg piceka i mlinci. Evo recepta za pripremu ovog ukusnog umaka:

Sastojci za umak od bijelog vina i gljiva:
1 šalica bijelog vina
1 šalica Podravka Brzo i Fino vrhnja za kuhanje
200g svježih gljiva (šampinjona ili po želji), narezanih
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
1 šalica Podravka kokošjeg temeljca – tekući
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za posipanje

Koraci za pripremu umaka:

Priprema gljiva: U tavi, rastopite jednu žlicu maslaca i dodajte narezane gljive. Pržite ih dok ne postanu mekane i zlatno smeđe boje. Maknite ih s vatre i stavite sa strane.
Priprema umaka: U istoj tavi dodajte preostalu žlicu maslaca. Kada se maslac rastopi, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodavanje bijelog vina: Polako ulijevajte bijelo vino uz neprestano miješanje kako biste izbjegli grudice te dodajte 1 šalicu vrhnja za kuhanje. Kuhajte nekoliko minuta dok umak ne zgusne.
Dodavanje pilećeg temeljca: Postepeno dodajte pileći temeljac uz neprestano miješanje. Kuhajte umak dok ne postane gladak i kremast.
Dodavanje gljiva i začinjavanje: Vratite pržene gljive u umak. Posolite i popaprite po ukusu. Nastavite kuhati dok umak ne postane bogat i aromatičan.
Posluživanje: Umak od bijelog vina i gljiva poslužite preko sočnog piceka i mlinaca. Ukrasite svježim peršinom.

Ovaj umak dodatno obogaćuje Vaše jelo, pružajući slojeve okusa koji se savršeno stapaju s piletinom i mlincima. Sada, kada imate sve sastojke pri ruci, uživajte u pripremi i degustaciji ovog ukusnog obroka!