kako_provjeriti_da_li_su_kolaci_dovoljno_peceni

Kako provjeriti da li su kolači dovoljno pečeni

Za različite vrste kolača postoje posebni načini za provjeru da li su pečeni.

SITNI KOLAČI
Sitnim je kolačima dovoljno provjeriti boju na površini, kolačić je pečen kad postane žut ili zlatnožut.
NISKI KOLAČI S MEDOM ili na BISKVITU
Ako su pečeni, ne ostaje trag kad ih pritisnete prstom; ako je trag prsta još vidljiv, biskvit ili niski kolači još nisu pečeni.
KOLAČI u kalupu i TORTE, ali i kolači sa suhim voćem, pletenice i hljebovi, prije nego što ih izvadite iz pećnice, provjerite jesu li doista pečeni. Najvažnija je provjera sa štapićem. Zabodite u najdeblji dio kolača drveni štapić ili čačkalicu; ako štapić ostane suh, to jest, ako se na njemu nisu zadržali dijelići tijesta, tada je kolač pečen.