Velikim kuhinjskim nožem odrežite peteljku artičoke s osnovom te odrežite vršne listove približno 15 mm. Škarama obrežite sve oštre vrške na preostalim listovima, a presječena mjesta natrljajte limunom kako biste spriječili promjenu boje.
Stavite artičoke u veliku posudu od emajla ili od nehrđajućeg čelika punu kipuće vode. Nemojte koristiti posudu od aluminija jer će artičoke promijeniti boju. Posolite vodu s oko 2 čajne žličice soli na svakih 500 ml. Kuhajte ih bez poklopca 20 — 30 minuta, već prema veličini. Ili kuhajte na pari 45 – 50 minuta iznad kipuće vode s nešto limunovog soka ili octa.
Kako biste provjerili jesu li gotove, lagano povucite list s donjeg dijela biljke. Ako se lako otkine i ako je donji mesnati dio lista mekan, artičoku možete izvaditi pomoću kuhinjske hvataljke. Raširite zelene vanjske listove kako biste došli do mekanih, sijedoljubičastih unutarnjih listova, a potom odstranite unutarnje listove kako biste došli do vlaknaste sredine. Žlicom ostružite vlaknasti dio kako biste došli do srca ili jezgre biljke. Ocijedite artičoke tako da ih okrenete naopako 2 — 3 minute. Sredina se također može izvaditi prije kuhanja, ali vrlo teško jer su listovi prilično tvrdi. No to će otprilike upola skratiti vrijeme kuhanja u vodi ili na pari.
Artičoke, obično jedna po osobi, poslužuju se s rastopljenim maslacem i, po želji, limunovim sokom. Otkinite list, umočite mesnatu stapku u maslac pa provucite kroz zube. Na kraju pojedite jezgru pomoću vilice i noža.