kako-sigurno-kupovati-meso-ili-plodove-mora-prakticni-savjeti

Kako sigurno kupovati meso i plodove mora: praktični savjeti

Nekoliko praktičnih savjeta vezanih uz kupovinu mesa i plodova mora, koji će vam pomoći da za pripremu obroka izaberete zaista kvalitetne namirnice.

1. Meso

Birate li za pripremu obroka juneće, pileće, svinjsko, janjeće ili neko drugo meso, morate paziti da ima lijepu boju, dobar miris i čvrstoću. Ako ne znate prepoznati svježe meso, nađite mesara u kojeg ćete imati povjerenja. Izbjegavajte kupovati smrznuto, ako ikako imate mogućnost kupiti svježe meso.

  • Izgled: Svježe meso ima lijepu, živahnu boju (crvenu za juneće, ružičastu za svinjsko, itd.), a masnoća bi trebala biti bijela. Izbjegavajte meso s sivkastim ili smeđim nijansama.
  • Miris: Svježe meso ima ugodan, blagi miris. Izbjegavajte meso s jakim, neugodnim mirisom.
  • Tekstura: Svježe meso je čvrsto i elastično. Pritiskom prsta, udubina bi se trebala brzo vratiti u prvobitan oblik. Izbjegavajte meso koje je mekkano ili sluzavo.
  • Porijeklo: Kupujte meso iz pouzdanih izvora. Pitajte prodavača o porijeklu i načinu uzgoja stoke.
  • Smrznuto meso: Ako morate kupiti smrznuto meso, provjerite da je pakiranje neoštećeno i da nema znakova mraza. Odmrznite meso u hladnjaku ili u hladnoj vodi, nikad na sobnoj temperaturi.

Velike mogućnosti u izboru pripreme imate i u divljači, kuniću i nojevom mesu, koji su u prehrani zastupljeni u manjoj mjeri zbog visokih cijena koje postižu na tržištu.

Najbolji rezultati kod većine mesa postižu se prethodnim pacanjem.

2. Kako prepoznati svježu ribu?

Svježa riba mora imati bistre oči, crvene škrge, krljušti koje su čvrste i ne opadaju. Na pritisak prsta riblje meso mora biti čvrsto i vratiti se u prvobitan položaj. Ne smije imati nimalo neugodan miris.

3. Koja je razlika između muzgavca i hobotnice?

Hobotnica ima dva reda pipka na kraku, a muzgavac jedan. U pravilu je hobotnica veća

4. Kako kupovati rakove?

Jastoge i hlapove najbolje je kupovati žive, dok se kod škampi i kozica mora pripaziti da nemaju crnkaste mrlje s donje strane repa, već da imaju lijepu, ružičastu boju.

5. Kako kupovati školjke?

Ljuske školjkaša obavezno moraju biti zatvorene, to je najbolji znak da su svježi. Nikad ne kupujte otvorene školjke jer mogu biti izuzetno opasne. Međutim, nakon što se skuhaju, situacija je obrnuta: dobre su samo one školjke koje su se pri kuhanju otvorile, one koje su ostale zatvorene radije nemojte jesti.

Dodatni savjeti

Kupujte meso i plodove mora ujutro, kada je izbor najsvježiji. Pazite na rok trajanja. Preradite meso i plodove mora što prije nakon kupnje. Ako niste sigurni u svježinu, pitajte prodavača za savjet. Uz malo pažnje i korištenje ovih savjeta, možete biti sigurni da kupujete svježe i kvalitetno meso i plodove mora, koji će biti osnova za ukusne i zdrave obroke.

Ana Janušić