kako-skuhati-savršen-bolonjez-kako-hr

Kako skuhati savršen Bolonjez | Suvremeno pripremljena tradicija

Jednostavni koraci i tajne arome Bolonjeza.

Bolonjez sos, poznat i kao ragu, je klasični talijanski umak koji se često koristi kao preljev za tjesteninu. Bolonjez umak je jednostavan za pripremu, ali postoji nekoliko tajni koje mogu podići Vašu Bolonjez avanturu na potpuno novu razinu.

Sastojci za Bolonjez:

500g mljevenog mesa (telećeg ili junetina)
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, naribane
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
800g Podravka pelata
1/2 šalica crnog vina
2 žlice podravka koncentrata paradajza
Sol, papar, origano, Vegeta maestro bosiljak – po ukusu
Maslinovo ulje

Koraci za savršen Bolonjez:

Prženje luka i češnjaka: Na srednje jakoj vatri, u velikoj tavi, zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte nasjeckan luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.
Dodavanje mljevenog mesa: Ubacite mljeveno meso u tavu s prženim lukom i češnjakom. Kuhajte dok meso ne poprimi smeđu boju, povremeno miješajući.
Dodavanje povrća: U meso dodajte naribanu mrkvu i sitno nasjeckani celer. Nastavite kuhati dok povrće omekša.
Dodavanje vina i pelata: Ulijte crno vino i ostavite da proključa. Zatim dodajte pelate (izgnječene rukama ili blendane) i koncentrat paradajza. Promiješajte dobro.
Začinjavanje: Dodajte sol, papar, origano i bosiljak prema vlastitom ukusu. Smanjite vatru i pustite da se umak krčka najmanje sat vremena, povremeno miješajući.

Savjeti za savršenstvo – tajne Bolonjeza

Priprema Bolonjeza može biti umjetnost, a ovdje su neki savjeti koji će vam pomoći postići savršenstvo u svakom zalogaju.
1. Odabir mesa: Kombinacija junetine i telećeg mesa često daje najbolji okus. Koristite svježe mljeveno meso od pouzdanog izvora.
2. Dugotrajno kuhanje: Ne žurite s kuhanjem Bolonjeza. Što duže krčka, to će se okusi bolje prožeti. Ako imate vremena, ostavite ga na laganoj vatri nekoliko sati.
3. Kvalitetni pelati: Kvalitetni pelati čine razliku. Birajte one iz konzerve s dobrim okusom i teksturama ili koristite svježe pelate kad su u sezoni.
4. Vino: Dodavanje crnog vina pružit će dublji sloj okusa. Pripazite da koristite vino koje biste također pili.
5. Služenje s pravom tjesteninom: Bolonjez najbolje paše uz tjesteninu poput tagliatelle ili pappardelle. Neka tjestenina bude al dente za najbolje iskustvo.
6. Eksperimentirajte sa začinima: Dodajte vlastite začine kako biste prilagodili okus prema svom ukusu. Možete isprobati dodavanje malo crvene paprike za pikantan twist.
7. Ostavite umak da se smiri: Nakon kuhanja, ostavite umak da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja kako bi se okusi dodatno sjedinili.

Sada kada znate osnove pripreme Bolonjeza, slobodno eksperimentirajte s omjerima i sastojcima kako biste stvorili svoj jedinstveni okus.

Uživajte u kuhanju i dobar tek!