Piletinu u umaku od šampinjona jednostavno je pripremiti, a je jedno od onih jela koje pruža savršenu kombinaciju sočnog mesa i bogatog umaka.
Sastojci za piletinu u umaku od šampinjona:
4 pileća fileta
250g svježih šampinjona, narezanih
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 šalica podravka Temeljca kokošjeg – tekući
1/2 šalica bijelog vina
1/2 šalica podravka brzo i fino vrhnja za kuhanje
Maslac
Vegeta maestro Sol, papar, peršin – po ukusu
Koraci za pripremu piletine u umaku od šampinjona:
Priprema piletine: Posolite i popaprite pileće filete. Na srednje jakoj vatri, u tavi s malo maslaca, pecite piletinu dok ne dobije zlatno smeđu boju sa svake strane. Maknite piletinu sa strane
Prženje luka i češnjaka: U istoj tavi, dodajte malo maslaca i pržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti
Dodavanje šampinjona: Ubacite narezane šampinjone i pržite ih dok ne omekšaju i puste vlastiti sok
Deglaziranje bijelim vinom: Dodajte bijelo vino i pustite da proključa, deglazirajući dno tave kako biste izvukli sve aromatične komade s dna
Povratak piletine: Vratite piletinu u tavu s umakom od šampinjona
Dodavanje temeljca: Uliti pileći temeljac i pustiti da se sastojci sjedine. Krčkajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri
Dodavanje vrhnja za kuhanje: Na kraju, umiješajte vrhnje za kuhanje kako biste postigli bogat i kremast umak
Finalno začinjavanje: Dodajte sol, papar i svježi peršin po ukusu. Neka se umak krčka još nekoliko minuta
Savjeti za savršenu harmoniju
Priprema piletine u umaku od šampinjona može biti prava umjetnost, a evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći postići savršenstvo u okusu.
1. Kvaliteta pilećeg mesa: Koristite svježe pileće filete visoke kvalitete. Ako je moguće, odaberite organsko meso koje će dodatno obogatiti okus jela.
2. Raznolikost šampinjona: Kombinacija različitih vrsta šampinjona dodatno će obogatiti umak svojim jedinstvenim aromama. Pored klasičnih šampinjona, isprobajte shiitake ili bukovače.
3. Vrijeme kuhanja: Pripazite da ne prekuhate piletinu. Piletina će biti najsočnija kada se skuha dovoljno, ali ne previše.
4. Dobar temeljac: Korištenje domaćeg pilećeg temeljca će dodati dubinu okusa umaku. Ako koristite gotovi temeljac, odaberite visokokvalitetni proizvod.
5. Posluživanje s tjesteninom ili rižom: Piletina u umaku od šampinjona odlično se slaže s tjesteninom ili rižom. Odaberite prilog prema vlastitom ukusu.
6. Odvojeni koraci za intenzivniji okus: Ako imate vremena, odvojite korake i dopustite svakom sastojku da se savršeno uklopi u umaku.
7. Eksperimentirajte sa začinima: Dodajte svoje omiljene začine kao što su majčina dušica, ružmarin ili suhi timijan kako biste prilagodili okus umaka prema svojim preferencijama.
Sada kada znate sve tajne za pripremiti piletinu u umaku od šampinjona, slobodno eksperimentirajte s omjerima i sastojcima kako biste stvorili svoju jedinstvenu verziju ovog ukusnog jela.
Uživajte u kuhanju i dobar tek!