skuhati marmeladu

Kako skuhati tamnu, slasnu marmeladu punu krupnih komada voća

Potrebno je dosta vremena kako bi se pripremila tradicionalna, domaća marmelada, no njezin okus vrijedi uložena truda.

O uvome receptu upotrebljavaju se gorke naranče sorte Seville, a možete ih naći u siječnju i veljači u obilnim količinama u voćarnama i trgovinama.

Sastojci — za oko 5 kg marmelade

1,5 kg naranči sorte Seville
3 litre vode
sok od dva iscijeđena limuna
1,5 kg smedega šećera
1,5 kg bijeloga šećera

Također će vam trebati komad tkanine od muslina, staklenke i velika posuda s debelim dnom za ukuhavanje.

1. Očistite naranče četkicom i ogulite ih guljačem za krumpir i ostavite što više meke, žute kožice na narančama.

2. Nasjeckajte oguljenu koru na prutiće duge 5 mm. Prerežite naranče napola pa iscijedite
sok i izdvojite koštice. Sok sačuvajte za kasnije.

3. Obrežite mekanu, žućkastu kožicu s mesa naranče pa je zajedno s košticama stavite u muslinsku tkaninu i čvrsto zavežite. Kožica i koštice ispuštaju pektin koji će zgusnuti marmeladu.

4. Izrežite ostatak mesa naranče i stavite ga u posudu. Također dodajte sjeckanu koricu naranče, zavežljaj s košticama i kožicom, sok od naranče i limuna te vodu.

Kuhajte sve zajedno oko 2 sata na laganoj vatri ili sve dok korica ne postane mekana, a polovica tekućine ne ukuha. Stisnite zavežljaj s košticama i kožicom između dvije žlice pa ga izvadite.

Dodajte šećer i miješajte dok se posve ne rastopi. Pojačajte vatru i naglo zakuhajte oko 15 — 20 minuta dok se masa ne počne zgušnjavati.

Žlicom oberite pjenicu s površine i ostavite marmeladu neka se hladi 10 minuta. Promiješajte povremeno kako bi se nasjeckana korica ravnomjerno rasporedila.

Rasporedite marmeladu u čiste, suhe, tople staklenke, na vrh položite okrugle komade voštanoga papira pa poklopite staklenke metalnim poklopcima ili celofanom i gumicama ili tankom špagom.