nadjevi_za_meso_pripremanje_ukusnih_nadjeva_za_nadijevanje_mesa_i_peradi

Nadjevi za meso | Pripremanje ukusnih nadjeva za nadijevanje mesa i peradi

Nadjevi upotpunjuju okus pečenoga mesa i peradi. Nadjevi također meso čine sočnijim i prikladnim za posebne prigode. Pile možete puniti pri vratu ili ispuniti čitavu očišćenu utrobu. Kod pataka i gusaka pune se očišćene utrobe. Purice se, kao i pile, pune na oba kraja. Nemojte previše natiskati nadjev — potrebno mu je prostora za širenje. Na svakih 500 g ptice dodajte oko 100 g nadjeva.

Nadjev za pile

Za osnovni nadjev od kruha i začinskog bilja potrebno je pomiješati 100 g svježih krušnih mrvica sa 25 g rastopljenog maslaca. Dodajte još 1 ili 2 žlice sitno kosanog svježeg začinskog bilja, kao što su peršin, mažuran ili estragon te sitno kosanu manju glavicu luka. U to umiješajte lagano umućeno jaje i dovoljno temeljca ili vode kako bi masa bila čvrsta, ali sočna. Začinite solju i paprom po ukusu.

Nadjev za puricu

Napunite puricu pri vratu istim nadjevom od kruha i začinskoga bilja kao i za pile. Tradicionalan nadjev za utrobu priprema se od mesa za kobasice kako bi puretina bila što sočnija. Na 25 — 50 g maslaca lagano popržite sitno kosani luk i 500 g mesa za kobasice. Pretresite sve u zdjelu i dodajte 25 g svježih krušnih mrvica, lagano umućeno jaje i dovoljno temeljca ili vode kako bi se povezala sva masa. Začinite solju i paprom.

Nadjev za patku i gusku

Uz bogato meso patke i guske najbolje ide voćni nadjev. Za nadjev od jabuka, umjesto začinskoga bilja u nadjevu za piletinu, krušnim mrvicama dodajte dvije srednje velike oguljene jabuke za kuhanje nasjeckane na kockice. A umjesto maslaca dodajte još 25 g sitno sjeckane mesnate slanine ili masnog dijela slanine.

Nadjev za svinjetinu

Svinjska lopatica ili kotleti obično se peku s voćnim nadjevom. U mesnici kupite meso za pečenje bez kosti. Nadjenite meso, savijte u roladu i zavežite koncem. Pripremite nadjev od jabuka i orašastog voća za svinjetinu, tako što ćete očistiti i sitno iskosati manju glavicu luka te krupnije nasjeckati 50 g indijskih oraščića ili kikirikija. Izrežite na kockice 50 g kruha bez korice. Ogulite, očistite sredinu i na kockice izrežite dvije jabuke za kuhanje. Operite i sitno nasjeckajte peteljku celera. U manjoj tavi rastopite 25 g maslaca na umjerenoj vatri i popržite sjeckane oraščiće i luk dok ne poprime laganu smeđastu boju. Dodajte kruh, jabuke, celer i žličicu kosanoga peršina pa nastavite pržiti dok jabuke ne omekšaju. Dodajte pola čajne žličice kadulje i začinite solju, paprom i limunovim sokom po ukusu.