oblikujte-podlogu-od-kruha-ili-tijesta-i-napraviti-ukusne-kanape-sendvice-kako-hr

Oblikujte podlogu od kruha ili tijesta i napravite ukusne kanape sendviče

Originalni francuski kanape sendviči bili su kriške kruha pržene na maslacu samo sa slanim inćunom ili dva na njemu. Danas se pod tim nazivom podrazumijevaju sva slana predjela koja imaju podlogu s dodacima na vrhu, veličine od jednoga ili dva zalogaja, a poslužuju se uz koktele ili aperitive.

Kanapei mogu bid i topli i hladni, jednostavni ili maštoviti, već prema vašoj želji. Ovisno o njihovoj veličini, sastojcima, i o tome jesu li tek uvod glavnome jelu, pripremite od dva do šest kanape-sendviča po osobi.

PODLOGE

Mogu se napraviti od TIJESTA, svježega kruha svih vrsta, prepečenca, krekera (obično nezaslađenih ili slanih), raženog ili običnog hrskavog prešanog vaila. Podloga treba biti tanka i svježa -nemojte pripremati kanape-sendviče više od sat ili dva unaprijed jer će postati suhi, odnosno gnjecavi te ih se neće moći podići prstima.

Oblikujte podlogu od kruha ili tijesta tako što ćete ju izrezati na kvadratiće, trokutiće ili krugove, a neki također prethodno obrežu koricu kruha. Tijesto možete oblikovati u plitke »ladice« ili torace. Svaku podlogu tanko namažite maslacem ili margarinom, a možete upotrijebiti i sloj sira za mazanje ili svježega kravljeg sira. Probajte i maslac sa začinskim biljem, koji možete i sami pripremiti tako da pomiješate 100 g umjereno slanog maslaca s po 2 žlice kosanoga peršina i vlasca.

DODACI NA VRHU

Za ljubitelje mesa, na kanape-sendviče složite tanke ploškice piletine ili puretine (svaka zasebno u kombinaciji s MAJONEZOM i začinima ili, samo za puretinu, s hrpicom umaka od brusnica). Hladna kuhana ili pečena govedina dobro se slaže s punjenim maslinama, kiselim krastavčićima, senfom ili hrenom. Šunku ukrasite kandiranom trešnjom, ananasom ili marelicom.

Na PAŠTETE od mesa ili divljači stavite ploškicu krastavca, rajčice, punjene ili konzervirane masline. Komadići ribe, rakovice, jastoga, kozice i škampi također se mogu upotrijebiti sami ili pomiješani s majonezom i začinskim biljem. Kao posebnu poslasticu probajte dimljeni losos s limunovim sokom, crnim paprom i grančicom kopra ili dimljenu pastrvu s hrenom. Za jednostavan namaz pomiješajte tunjevinu s malo vrhnja, limunovog soka, pirea od rajčice i Worcestershire umaka.

Tvrdi sirevi dobri su za početak. Ukrasite ih komadićima svježe jabuke ili kruške ili kiselih krastavčića. Sir za mazanje i svježi kravlji sir dobro se slažu s ananasom, breskvom ili marelicom, a jednako tako i s kiselim krastavčićima i maslinama. Dodajte malo mljevenog crnog papra.

Za vegetarijance i one na dijeti, poslužite blago posoljene, tanane ploškice krastavca prethodno uronjene u ocat te ukrašene grančicom kopra. Krupno naribanu mrkvu poprskajte limunovim sokom i pospite kosanim peršinom.

POSLUŽIVANJE

Složite kanape-sendviče na pladanj za posluživanje prekriven ukrasnim papirom kako bi se boje različitih sendviča nadopunjavale i bolje isticale. Lagano ih prekrijte plastičnom folijom i držite na hladnu mjestu sve dok ih ne poslužite gostima.