Pečenje mesa i ribe u pećnici na grilu

Pečenje mesa i ribe u pećnici na grilu | Naučite kako peći meso i ribu

Ovaj način pečenja na izravnoj toplini prikladan je za odreske, kotlete i druge razmjerno male i mekane komade mesa i peradi, kobasice, riblje popečke i ostale vrste ribe te neke vrste povrća.Budući da je tijekom postupka potrebno dodati malo ili ništa masnoće, mnogi ljudi prženje zamjenjuju ovim načinom pripreme hrane radi kvalitetnije prehrane.

Pečenjem na grilu najjače snage hrana će se brzo ispeći zadržavajući u sebi prirodne sokove. Na grilu čija se jačina može regulirati, isijavanje topline slabije jačine može se upotrijebiti za lagano temeljito pečenje. Opće je pravilo da se pečenje mesa u gril plinskim pećnicama treba upotrebljavati sa zatvorenim vratima pećnice, dok se u električnim pećnicama upotrebljava s odškrinutim vratima, ali pročitajte i upute proizvođača.

Za postizanje najboljih razultata gornja površina hrane koju pečete na grilu treba biti udaljena oko 75 mm od izvora topline, osim ako su komadi deblji od 50 mm. U tom slučaju, hrana će se bolje ispeći ako je možete malo odmaknuti od izvora topline ili ako možete smanjiti jačinu grila. Držite hranu na sobnoj temperaturi. Zagrijte gril, a rešetku grila lagano premažite jestivim uljem kako biste spriječili lijepljenje. Obrežite većinu masnoće s mesa koje ćete peći na grilu i zarežite preostalu masnoću kako se ne bi skvrčila tijekom pečenja.

Tvrđe bi meso bilo dobro marinirati u mješavini ulja, vina ili octa, začinskoga bilja i začina 1—3 sata prije pečenja na grilu. Pošto protekne pola vremena predviđenog za pečenje mesa, okrenite hranu. Za okretanje radije upotrijebite metalne hvataljke ili spatulu, nego vilicu kojom možete probiti zapečenu površinu hrane.

Bijelu ribu, kao što je iverak ili list, prije pečenja na grilu treba lagano premazati rastopljenim maslacem ili uljem i poprskati limunovim sokom, a za vrijeme pečenja podlijevati. Masniju ribu ne treba premazivati ili podlijevati. Riba je pečena kada se na ubod noža meso odvaja.

Prije pečenja, načinite tri ili četiri dijagonalna reza na obje strane tijela ribe. Tako ćete omogućiti ravnomjerno prodiranje topline i spriječiti pucanje ribe. Tanke riblje filete i riblje odreske treba peći samo s jedne strane. Da biste na grilu ispekli manje pile, prerežite ga uzduž i polovice stavite tako da kožom leže na rešetki, koja bi trebala biti oko 125 mm udaljena od izvora topline. Na toj udaljenosti svaku stranu potrebno je peći 15 — 20 minuta. Premažite rastopljenim maslacem ili uljem i podlijevajte ga tijekom pečenja kako bi pile ostalo vlažno i sočno. Cesto ga okrečite. Znat ćete da je pečeno ako vilicom ubodete batak, a iz njega isteče čisti sok.

Povrće, kao što su polovice rajčica, klobuci gljiva ili tikvice izrezane na ploške, može se peći na grilu s mesom ili ribom. Premažite ih jestivim uljem i dodajte ih pri kraju pečenja.

Sličan članak pročitajte na: Čišćenje pećnice

PS: Znate li za www.gdje.hr