POVRTNI TEMELJAC
– Za 2,6 litara
– Vrijeme pripreme: 15 minuta
– Vrijeme kuhanja: 60 minuta
– Vrijeme hlađenja: 3 sata
NAPUTAK:
- Povrće po izboru poput luka, celera, mrkve, peršina u korijenu, tikvice, rajčice narežite na manje komade i stavite na malo ulja u vruću zdjelu te pirjajte uz povremeno miješanje.
- Kada povrće poprimi zlatno-smeđu boju, dodajte vodu ( za 1 kg povrća potrebno je otprilike oko 5 litara vode)
- Pustite da juha zakuha i kuhajte tako 10 minuta
- Smanjite vatru, poklopite i ostavite neka kuha na laganoj vatri oko 2 sata.
- Ocijedite, neka se hladi 3-4 sata.
- U hladnjaku čuvajte do 5 dana
Ovako pripremljen temeljac možete koristiti za podlijevanje raznih jela kao što su rižoto, varivo i gulaš, a dodate li mu malo mesa ili sirove kosti, dobit ćete mesni temeljac.