povrtni temeljac

Kako napraviti povrtni temeljac za podlijevanje raznih jela

Napravite sami povrtni temeljac od odabranog povrća i začinite po želji. Zašto kupovati gotove kocke kad je tako jednostavno napraviti temeljac kod kuće.

POVRTNI TEMELJAC

– Za 2,6 litara

– Vrijeme pripreme: 15 minuta

– Vrijeme kuhanja: 60 minuta

– Vrijeme hlađenja: 3 sata

NAPUTAK:

  1. Povrće po izboru poput luka, celera, mrkve, peršina u korijenu, tikvice, rajčice narežite na manje komade i stavite na malo ulja u vruću zdjelu te pirjajte uz povremeno miješanje.
  2. Kada povrće poprimi zlatno-smeđu boju, dodajte vodu ( za 1 kg povrća potrebno je otprilike oko 5 litara vode)
  3. Pustite da juha zakuha i kuhajte tako 10 minuta
  4. Smanjite vatru, poklopite i ostavite neka kuha na laganoj vatri oko 2 sata.
  5. Ocijedite, neka se hladi 3-4 sata.
  6. U hladnjaku čuvajte do 5 dana

Ovako pripremljen temeljac možete koristiti za podlijevanje raznih jela kao što su rižoto, varivo i gulaš, a dodate li mu malo mesa ili sirove kosti, dobit ćete mesni temeljac.