Da bi prepoznali kvalitetnu i svježu čokoladu, obratimo pažnju na osobine koju sadržava. Ukoliko je površina čokolade glatka, sjajna i tamne boje, znači da je ispravna i dobro skladištena.
Ukoliko je prelomimo, kvalitetna čokolada će proizvesti zvonak zvuk na prijelomu bez drobljenja. To je znak visokog postotka kakaa.
Ukoliko se čokolada na sobnoj temperaturi topi u rukama, znak je to da ima visok postotak kakao-maslaca.
Okus čokolade je slatko gorkastog okusa sa blagim naglaskom slanoće što je također znak visokog postotka kakaoa. Čokolada je vrlo higroskopna, što znači da lako navlači vlagu i strane mirise, pa je treba nakon otvaranja ambalaže držati u hermetički zatvorenim posudama.
Najveći neprijatelji čokolade su vlaga i temperatura. Vlaga ne utječe samo na izgled već i na okus čokolade. Stručnjaci preporučaju čuvanje čokolade na sobnoj temperaturi, nikako u hladnjaku. Niske temperature (ispod 6°C), razgrađuju kako i stvaraju mjehuriće. Zbog toga je najbolje držati je u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.