Kako naciniti smjesu za palacinke Tijesto za palacinke

Kako napraviti prefinu smjesu za palačinke koje se lako peku

Svi recepti koji spominju palačinke oslanjaju se na sljedeći način njihove pripreme, iako kod nekih sastojci mogu biti drugačiji.

Sastojci za palačinke

  • 3 jaja
  • 250g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mlijeka
  • 1 dcl mineralne vode
  • malo soli
  • 2 žličice ulja ili rastopljenog maslaca

NAPUTAK:

1. Prosijte brašno i sol u posudu za miješanje.

2. Načinite udubinu u sredini smjese te lagano pjenjačom ili drvenom kuhačom umutite jaja, postupno dodavajući pola količine mlijeka.

3. Snažno mutite minutu-dvije te dodajte ostatak mlijeka i maslaca prema ukusu.

4. Prekrijte i ostavite da stoji 30 – 60 minuta.

5. Prije pečenja smjesu promiješajte i ulijte u mjericu.

6. Tavu promjera 20 cm namažite biljnim uljem i dobro zagrijte.

7. Ravnomjerno razlijte jednu osminu smjese po tavi.

8. Pecite 1-2 minute s jedne strane te 1 minutu s druge strane, okrećući ih nožem.

9. Položite na tanjur, prekrijte folijom i tako sve dok ne ispečete sve palačinke.

10. Palačinke poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku 2-3 dana u plastičnoj vrećici.