Picture of stew beibg cooked

Vječni gulaš – sve bolji i bolji i tako zauvijek

Svi znamo da je gulaš najbolji ako se dugo kuha. Sastojci se omekšaju, razgrade i puste okuse. Što ga duže kuhamo, više se okusa izvuče i pomiješa. Dodamo li imalo alkoholnog pića, okusi će se još pojačati.

A što ako možemo gulaš kuhati, i jesti, beskonačno dugo? Upravo na tom principu počiva drevno jelo, vječni gulaš.

Recept

Vječni gulaš je, kao što mu i ime kaže, gulaš. Jedino za razliku od onog originalnog mađarskog ili njegovih domaćih varijacija, ne treba se ograničavati na sastojke navedene u receptu.

Započinje kao običan gulaš s lukom, mesom, krumpirom, mrkvom, lovorovim lišćem, Vegetom i ostalim začinima. U to se stavi i bilo koja druga namirnica koju imate pri ruci. Kosti, paprika, kobasice, bundeva itd… Ovo je važno zbog onog „vječnog” dijela.

Kad je gulaš, nakon nekoliko sati kuhanja gotov, ostavi se na vatri i razdijeli po tanjurima. I tu je negdje završava priča o običnom gulašu.

Vječnost

Nakon što se tanjuri i želuci napune, u ostatke gulaša se doda voda i sve što možete naći u kući, a da odgovara okusom i ciklus započinje ispočetka. Dakle, u gulaš se konstantno dodaju novi sastojci i začini kako se kotao prazni. Na taj način on nikada u potpunosti ne nestane nego se stalno iznova stvara i kuha. Čim razina gulaša padne ispod optimalne, dodaju se novi sastojci.

Neki sastojci tako mogu ostati danima u jelu i otpuštati okus, a poznato je da je gulaš to bolji što se duže kuha.

Držite iznad 60 celzijevaca

Kvaka 22 je u tome što je potrebno temperaturu gulaša stalno držati iznad 60 stupnjeva, idealno iznad 100. Na 60 stupnjeva se događa proces koji se zove pasterizacija. Ta temperatura ubija većinu mikroorganizme i ne dopušta da se jelo počne kvariti.

Iznad 100 stupnjeva se dešava sterilizacija, a to je potpuno uništavanje svih mikroorganizama. Tako da je bolje gulaš ostaviti da polako ključa.

Povijest

Povijest vječnoga gulaša seže u srednji vijek. U tadašnjim krčmama se gulaš pripremao na taj način kako bi uvijek bilo hrane za gladne putnike i kako bi se što bolje iskoristili ostaci namirnica bez bacanja.

Vremena su bila teška tada.

Gdje ga kušati?

Prema mojim saznanjima, da bi kušali vječni gulaš morate potegnuti do Bangkoka. Tamo se jedan primjerak kuha već 79 godina.