zasto_ubaciti_crveni_grah_u_svoj_jelovnik_nutritivna_vrijednost_crvenog_graha

Zašto ubaciti crveni grah u svoj jelovnik | Nutritivna vrijednost crvenog graha

Ovaj ukusan grah obiluje vlaknima: pola šalice graha sadrži čak 7,3 grama vlakana, piše Ordinacija.hr.

Crveni grah odličan je izvor kalija i folne kiseline te dobar izvor željeza.

Vegetarijanci, pripazite: taj je grah također dobar biljni izvor proteina! Ipak, on sadrži samo neke od osam bitnih aminokiselina koje tijelo treba, a ne može ih samo proizvesti. Stoga ga treba jesti zajedno s nekom hranom koja ga nadopunjuje, npr. rižom, kako bi tijelo dobilo sve potrebne proteine.

Konzumiranje bilo koje vrste graha – ali posebno one bogate vlaknima, poput crvenoga – može imati izvrstan učinak na razinu kolesterola. Prema proučavanjima Sveučilišta Kentucky, svakodnevno konzumiranje barem 120 grama kuhanoga graha može sniziti kolesterol za 20 posto! Vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sustav, i to ne samo da pospješuje probavu nego također može štititi od raka debelog crijeva.

Snižavanjem razine kolesterola u krvi, crveni grah može pomoći u smanjivanju opasnosti od šećerne bolesti, srčane kapi i kardiovaskularnih bolesti.Folna kiselina pomaže u sprječavanju nekih urođenih defekata kod fetusa, štiti od raznih vrsta raka i srčanih bolesti. Kalij pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, a to može spriječiti srčani napadaj i kap.

Grah je iznimno zdrav izvor proteina. Ako ga kombinirate sa smeđom rižom ili drugim žitaricama, možete napraviti sjajan proteinski obrok koji sadrži sve amino kiseline potrebne za dobru prehranu. I za razliku od mesa, grah sadrži prirodno nisku razinu masti, a uz to ne sadrži kolesterol. Crveni grah je također dobar izvor željeza. Jedna šalica kuhanog grah sadrži više od 15 g proteina i 5 mg željeza.