kako_nauciti_kunica_da_jede_sijeno_kako_hr

Kako nagovoriti zeca-kunića da jede sijeno | Čuvanje sijena

Zečevi/kunići mogu biti jako izbirljivi u prehrani, i često ne uživaju u pokušajima ljudi da prošire njihovu prehranu. Sijeno je najvažnija stvar u prehrani vašeg kućnog ljubimca i trebate ga nagovoriti da ga redovito jede.

1. Ograničavanje količine peletića ( do 7 mjeseci starosti neograničenu količinu mogu jesti) će potaknuti zeca na grickanje ukusnog sijena. Također, možete sijeno učiniti zabavnim, stavite ga u košaru, cijevi, kutije, igrajući se u sijenu zec će ga grickati.

2. Ponudite više puta na dan manje količine. Zec će često ignorirati sijeno koje je već dugo na raspolaganju, neka bude svježe. Možete ga ponuditi i u njegovom wc-u.

3. Mnogi zečevi okreću glavu od sijena kupljenog u pet shopovima. Ponudite kvalitetnije sijeno!
Ne odustajte, zečevi su tvrdoglavi i nekada trebaju proći dani i mjeseci prije njihove odluke da je sijeno dobra hrana. Ukoliko vaš zec voli određeni tip sijena, dobra je ideja da se postepeno uvode i druge vrste sijena.

Dodatan savjet:

Kako čuvati sijeno

Sijeno se mora držati na suhom mjestu. Vlažno sijeno može fermentirati i postati pljesnivo. Takvo sijeno je lošeg okusa i pojedine vrste plijesni proizvode toksine koji mogu biti fatalni za zeca/kunića. Sijeno ne smije biti izloženo sunčevoj svjetlosti jer ona uništava neke vitamine u sijenu.