Kako znati koju mačku odabrati? 5 uputa za pravilan odabir ljubimca

Mačke su neovisna stvorenja, ali bez obzira na to potrebna im je njega i pažnja kako bi bile zdrave i sretne. Zanemarene mačke ubrzo se počnu hraniti strvinama i ostacima hrane, izgled im se vidno naruši te postaju podložne bolestima. No jednako tako, pretjeranim hranjenjem i tetošenjem mačka će postati pretila, a njezino će opće zdravlje biti narušeno nedostatkom kretanja.

1. Krzno mačke treba biti glatko bez tankih ili ogoljelih dijelova.

2. Mačka ili mačić trebaju imati čisto područje oko stražnjih nogu i ispod repa.

3. Provjerite kako mačka reagira na diranje i igru: izostanak reakcija i opća nezainteresiranost mogu ukazati na loše zdravlje ili zanemarivanje. Ako niste posve sigurni, potražite savjet veterinara. Ako živite na selu, gdje će se mačka slobodno kretati i loviti štakore i miševe, takav će život goditi običnoj, domaćoj kratkodlakoj tigrastoj mački.

4. Mačka u gradu radije će se privući uz toplu peć, a zazirat će od neugodnih vanjskih uvjeta. U tom slučaju možete odabrati crne, bijele ili višebojne vrste križane s t igrastima, ili čak i one cjenjenije rase koje možete vidjeti dotjerane na izložbama.

5. Želite li nabaviti čistokrvnu mačku, najprije posjetite veliku izložbu mačaka. Ondje ćete moći vidjeti kratkodlake mačke — sijamske, burmanske i abesinske — te predivne dugodlake vrste — perzijske, blue point i sealpoint, činčile. Njihovi će vam uzgajivači moći dati stručne savjete