Kako postupiti kad se ozlijede mačka ili pas | Otrovanje psa ili mačke

Najčešće ozljede životinja su: ugrizi, krvarenje, slomljena noga, gušenje, strano tijelo zabodeno u šapu, toplotni udar, šepanje, otrovanje i ubodi insekata. U svim tim slučajevima što prije odvedite svoga ljubimca veterinaru. No prije no što ga odvedete, puno toga možete učiniti kako biste životinji pomogli i ublažili bol.

Otrovanje

1. Neprestano povraćanje i proljev – često popraćeno drhtavicom, trzajima i grčenjem – obično su znaci otrovanja životinje. Ti simptomi mogu dovesti do komatoznog stanja. Ako je vaš ljubimac već u komatoznom stanju, odmah ga odvedite veterinaru.

2. Ako je životinja još pri svijesti i ako mislite kako je progutala nagrizajući otrov, kao što je kiselina ili kausučna soda, isperite joj gubicu mlijekom ili vodom.

Bude li potrebno, upotrijebite jednokratnu plastičnu špricu kako biste uštrcali tekućinu. Držite glavu mačke uzdignutu i ugurajte joj vršak šprice medu zube. Psu ugurajte vršak štrcaljke sa strane u gubicu, rastvorite je i ulijevajte mu tekućinu iz vrča ili čaše. Pošto životinji isperete gubicu, dajte joj neka pije puno mlijeka ili vode. To će razrijediti otrov bez uzrokovanja povraćanja – što bi ponovno izgrizlo grlo i gubicu. Nakon toga, ako životinja može jesti, dajte joj teži kašasti obrok ili kruha i mlijeka pa je odvedite veterinaru.

3. Ako ste sigurni da je životinja progutala nenagrizajući otrov, kao što je deterdžent za domaćinstvo, natjerajte je neka povraća što prije. U gubicu joj gurnite kristale natrijeva karbonata kao da joj dajete tabletu. Natrijev karbonat bi trebao prouzročiti povraćanje u roku od pet minuta. Ako nemate pri ruci natrijeva karbonata, upotrijebite otopinu gorušice u prahu i vode u omjeru 1:20. Uštrcajte je špricom u gubicu.

Ako niste sigurni koju je vrstu otrova vaš ljubimac progutao, postupite kao da je progutao nagrizajući otrov. Bez obzira na to o kojoj se vrsti otrova radilo, što hitnije odvedite životinju veterinaru i ponesite pakiranje ili uzorak progutanog otrova.