Kako postupiti kod ozljede mačka ili pas | Zabodeno strano tijelo u šapu

Najčešće ozljede životinja su: ugrizi, krvarenje, slomljena noga, gušenje, strano tijelo zabodeno u šapu, toplotni udar, šepanje, otrovanje i ubodi insekata. U svim tim slučajevima što prije odvedite svoga ljubimca veterinaru. No prije no što ga odvedete, puno toga možete učiniti kako biste životinji pomogli i ublažili bol.

STRANO TIJELO ZABODENO U ŠAPU

Bodljikavi predmeti, kao što su udice, mogu se zabosti u kožu životinje. Odrežite udicu kako biste je oslobodili s najlona na koji je privezana — no ako je rana prekrivena dlakama, ostavite dovoljno najlona kako biste vidjeli gdje se udica nalazi. Ako se udica ne da lako izvući, nježno je progurajte sve dok jezičac udice ne bude vidljiv -neka vam netko pomogne držati životinju dok vi pokušavate izvaditi udicu. Odrežite jezičac udice kliještima za rezanje žice ili kombiniranim kliještima, potom provucite vrat udice natrag i izvucite van kroz mjesto na kojemu se udica zabola. Očistite i previjte ranu, a potom odvedite životinju veterinaru.

Ne pokušavajte izvaditi udicu koja se zabola na posebno osjetljiv dio tijela životinje — kao što je gubica ili oko. Da bi se udica izvadila s takvoga mjesta, vjerojatno će biti potreban anestetik, stoga takav zahvat treba prepustiti veterinaru. Nemojte sami pokušavati izvaditi zaboden komad stakla iz životinje jer se krhotine mogu zadržati u rani. I to prepustite veterinaru.