Kako prepoznati zdravo štene ili mače

Pri odabiru kućnog ljubimca razmislite o uvjetima i prostoru kojim raspolažete te o karakteristikama životinje: psi mogu biti razigrani i bučni, treba ih izvoditi u šetnju nekoliko puta na dan, dok su mačke mirnije i razmjerno neovisne; i psi i mačke ostavljat će vam dlake po pokućstvu.

1. Pri kupnji mačeta potražite zdravu dobroćudnu životinju. Morala bi biti drska, razigrana, trebala bi imati glatko krzno, čiste uši, nos, oči, trbuh i zdrava ružičasta usta.

2. Zdravo štene trebalo bi biti bucmasto, ali ne tusto.

3. Krzno mladunčeta najvjerojatnije neće biti sjajno. To nije znak lošeg zdravlja, ali pogledajte da nema mrlja iritirane kože.

4. Pogledajte oči, uši i unutrašnjost usta – sve bi to trebalo biti čisto. Uspoređivanje i iskustvo naučit će vas razlikovati zdravu životinju od bolesne.

5. Klonite se životinje koja se šćućurila i koju ostale neprekidno guraju. Međutim ni drskost ni neobuzdanost nisu nužno znak dobra zdravlja, pa se bez opasnosti možete odlučiti za plašljivije psetance ili mačića. Svi kućni ljubimci zahtijevaju njegu i pažnju, pa stoga, nemate li vremena za staranje o kućnoj mazi, nemojte je ni uzimati.