Kako putovati automobilom ako imate mačku ili psa | Putovanje automobilom s kućnim ljubimcima

Prije no što pođete na put s kućnim ljubimcem, provjerite je li zdrav i hoće li biti dobrodošao ondje gdje namjeravate ostati. Posavjetujte se s veterinarom ako mislite da bi vaš ljubimac mogao patiti od putne mučnine. Nemojte mu davati lijekove i sredstva za smirenje namijenjena ljudima.

1. Ako pas ili mačka nije naviknut na putovanje automobilom, pokušajte ga povesti na nekoliko kratkih vožnji prije no što se upustite u dugo putovanje. Razmislite o tome da postavite rešetku iza vozačkog sjedala. U trgovinama autoopreme možete pronaći prikladne rešetke kao i prozorske rešetke koje vam omogućuju da otvorite prozor radi prozračivanja. U manjem automobilu držite psa na stražnjem sjedalu ili na podu. Sigurnosne pojaseve koji odgovaraju svim psima potražite u trgovinama opreme za kućne ljubimce.

2. Mačku ili malog psa najbolje je držati u putnoj kućici ili košari. Dobro je obložite novinskim papirom i stavite je na mjesto gdje se najmanje osjeti trzanje automobila. Neka automobil bude dobro prozračen tijekom čitavog putovanja i ne ostavljajte ga bez nadzora dulje od nekoliko minuta. Često zastajkujte kako bi se psi mogli razgibati i olakšati, a dostupna neka im bude i pitka voda. Parkirajte u hladu, osobito za vrućeg vremena.