Kvržica na kujici, kako reagirati i kako to spriječiti

Nažalost, često vlasnici dovode kuje na pregled jer su primijetili tvorbu u području mliječne žlijezde. U principu, pogotovo kod starijih kuja, najčešće se radi o tumoru. Tumori mliječne žlijezde su, poslije tumora kože, drugi po učestalosti u pasa. Najčešće obolijevaju kuje starije od 6 godina.

Zanimljivo je, da je na istim geografskim područjima, tumor mliječne žlijezde u kuja tri puta učestaliji nego tumor mliječne žlijezde u žena što nam govori koliko je to izrazito. Veličina samog tumora može varirati od teško uočljivog, do veličine i do 20 cm u promjeru. U približno 50% slučajeva radi se o zloćudnim tvorbama.

1. To nam i govori koliko je to opasno stanje, a preporuka liječenja je, prije svega, kirurškim putem. Nakon operativnog zahvata postavlja se i konačna dijagnoza patohistološkom pretragom.

2. Vrlo je interesantno da se tumor mliječne žlijezde može i spriječiti. Taj tumor je vezan uz ženske spolne hormone, tako da sterilizacija kuje prije prvog tjeranja prevenira njegovo nastajanje.