Kvržica na kujici, kako reagirati i kako to spriječiti

Nažalost, često vlasnici dovode kuje na pregled jer su primijetili tvorbu u području mliječne žlijezde. U principu, pogotovo kod starijih kuja, najčešće se radi o tumoru. Tumori mliječne žlijezde su, poslije tumora kože, drugi po učestalosti u pasa. Najčešće obolijevaju kuje starije od 6 godina.

Zanimljivo je, da je na istim geografskim područjima, tumor mliječne žlijezde u kuja tri puta učestaliji nego tumor mliječne žlijezde u žena što nam govori koliko je to izrazito. Veličina samog tumora može varirati od teško uočljivog, do veličine i do 20 cm u promjeru. U približno 50% slučajeva radi se o zloćudnim tvorbama.

1. To nam i govori koliko je to opasno stanje, a preporuka liječenja je, prije svega, kirurškim putem. Nakon operativnog zahvata postavlja se i konačna dijagnoza patohistološkom pretragom.

2. Vrlo je interesantno da se tumor mliječne žlijezde može i spriječiti. Taj tumor je vezan uz ženske spolne hormone, tako da sterilizacija kuje prije prvog tjeranja prevenira njegovo nastajanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.