ozljede psa mačke

Kako postupiti kod ozljede (ugriza) psa ili mačke

Najčešće ozljede životinja su: ugrizi, krvarenje, slomljena noga, gušenje, strano tijelo zabodeno u šapu, toplotni udar, šepanje, otrovanje i ubodi insekata. U svim tim slučajevima što prije odvedite svoga ljubimca veterinaru. No prije no što ga odvedete, puno toga možete učiniti kako biste životinji pomogli i ublažili bol.

Prstima napipajte gdje se ozljeda nalazi. Škaricama obrežite dlaku oko rane i očistite je toplom vodom s malo antiseptičkog losiona. Ako je moguće, prekrijte ranu jastučićem od čiste tkanine — kao što je presavijeni rupčić – ili gazom pa previjte zavojem. Neka veterinar pregleda ranu jer bi se ugrizi i ogrebotine zadobiveni u sukobu bez pravilnoga liječenja mogli inficirati.

Kod mačaka prvi znak ugriza može biti apsces ili oteklina – a mačka može postati bezvoljna i izbjegavati hranu. Isperite oteklinu toplom vodom i blagim dezinfekcijskim sredstvom te što prije odvedite mačku veterinaru na liječenje. Možda će biti potrebno liječenje antibioticima.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.