kako-se-obraniti-od-gusjenica-u-vrtu-kako-hr

Kako se obraniti od gusjenica u vrtu

Kako zaustaviti gusjenice da ne unište biljke

Gusjenice mogu nanijeti neizrecivu štetu biljkama u razvoju — cvijeću, voćkama i povrću — u vrlo kratkom vremenu. Ali jedina štetna gusjenica leptira jest ona kupusovog bijelca, koja ima nezasitan apetit kad je riječ o zelenom lisnatom povrću. Većina ostalih gusjenica ličinke su noćnih leptira. Sve se one legu iz jajašaca položenih u proljeće i odmah se počnu hraniti.

Evo kako ćete prepoznati neke od najvećih štetnika

Lipov prelac

Dlakava gusjenica ovoga noćnog leptira ima narančaste pruge i crnu glavu. Voli lišće voćaka napada ih većinom sredinom ljeta.

Kupusov bijelac

Leptirove gusjenice zelene, crne i žute boje mogu se zateći kako proždiru listove zelenoga lisnatog povrća. Njihov crni izmet također šteti povrću.

Jabučni savijač

Malene, blijedo ružičaste gusjenice ovoga noćnog leptira najprije napadaju listove stabla jabuke i kruške, a potom prijeđu na plodove kako se razvijaju tijekom srpnja i kolovoza te ih buše sve do jezgre.

Cydia nigricana

Ova gusjenica blijedožuto-zelene boje napada grašak tako da proruje svoj put kroz mahunu kako bi se njime hranila.

Savijači

Postoji više vrsta različitih boja, a hrane se lišćem ruža i ostalog ukrasnog grmlja. Mogu se prepoznati po navici da, kad ih se uznemiri, uzmiču izvijajući se unatrag.

Kako postupati s gusjenicama

1. Može ih se obuzdati insekticidima, od kojih su većina kontaktni ili probavni otrovi – nanose se izravnim prskanjem ili u obliku sistemskih pripravaka koje biljka upija.

2. Tretirajte napadnute biljke što je ranije moguće, osobite vrste u čije će plodove gusjenice s vremenom prodrijeti i tako se zaštititi od insekticida.

3. Takoder možete nabaviti insekticidni prašak za tretiranje tla ili listova u kojima se mogu skrivati gusjenice.

Prije no što odaberete insekticid, provjerite nije li štetan za biljke koje želite njime tretirati. To je najvažnije kod voćaka u cvatu i povrća čije ćete plodove naknadno brati. Insekticidi na bazi biljke Derris elliptica te triklorfon najbolji su insekticidi za jestive usjeve — plodovi se mogu ubirati u roku od dva do tri dana od posljednje primjene.

4. Osim kemijskog napada, redovit pregled biljaka i ručno odstranjivanje listova s nakupinama jajašaca ili vidljivih gusjenica također će pomoći.