Image of mouse and keyboard with writing: Proxy vs. VPN

Proxy vs. VPN – što i kada odabrati?

Postoji jedna glavna razlika između proxyja i VPN-a. Proxy poslužitelj djeluje samo kao posrednik između korisnika i web stranica koje žele posjetiti. Ima vlastitu IP adresu, pa se čini da internet aktivnosti dolaze iz drugog mjesta.

VPN, s druge strane, također mijenja IP adrese korisnika, ali šalje sav promet kroz šifrirani tunel tako da nitko, pa ni ISP, hakeri ili vlada, ne mogu pratiti što radite na internetu, krasti podatke, provoditi nadzor ili hakirati uređaje. Mogu samo vidjeti da su korisnici povezani na VPN poslužitelj.

Je li VPN proxy?

Da. VPN je proxy jer nudi posrednički poslužitelj i mijenja IP adresu, ali VPN je također mnogo više od toga. VPN može služiti kao proxy, ali proxy ne može služiti kao VPN.

Zašto je važno sakriti IP adresu?

IP adresa je digitalna adresa vašeg uređaja. Sadrži vašu geografsku lokaciju i ISP. Hakeri je mogu koristiti kao polazišnu točku za pokretanje ciljanih napada na vaše uređaje.

Promjena IP adrese na onu iz druge zemlje može pomoći u zaobilaženju vladine cenzure u zemljama gdje je pristup internetu ograničen.

Vrste proxy poslužitelja

Na osnovnoj razini, svi proxyji rade na istom principu. Umjesto daizravno komunicirate s web stranicom, vaše računalo šalje sav promet prvo proxyju. Proxy prosljeđuje vaš zahtjev ciljanoj web stranici, preuzima informacije i vraća ih vama.

Međutim, postoje različite vrste proxy poslužitelja. Najčešći su:

Forward proxy

Forward proxy je najčešći tip proxyja. Korisnici usmjeravaju svoj promet kroz forward proxy koji maskira njihovu IP adresu.

Reverse proxy

Reverse proxy je poslužitelj koji se nalazi između klijenata i jednog ili više backend poslužitelja, usmjerava zahtjeve klijenta na odgovarajući backend poslužitelj i dostavlja odgovor poslužitelja natrag klijentu. Dok forward proxy štiti klijenta, reverse proxy štiti poslužitelj.

SOCKS5 proxy

SOCKS5 je proxy koji koristi protokol Socket Secure verziju 5. Ovaj protokol omogućava komunikaciju između klijenta i poslužitelja preko proxyja. Podržava različite vrste prometa i metode autentifikacije.

Transparent proxy

Transparentni proxy, također poznat kao inline proxy, intercepting proxy ili forced proxy, presreće sve zahtjeve za internet. Korisnici često nisu svjesni da se njihovi zahtjevi usmjeravaju. Također ne maskira IP adresu, pa se stvarna IP adresa korisnika javno prikazuje u HTTP zaglavlju.

Proxy s visokom anonimnošću

Proxy s visokom anonimnošću ili elitni proxy ne informira ciljni poslužitelj da se koristi proxy. Umjesto toga, izgleda kao da korisnikovi internetski zahtjevi izravno dolaze s njihovog uređaja.

Lanac proxyja

Lanac proxyja odnosi se na niz od dvije ili više proxy poslužitelja koji su povezani. Svaki poslužitelj u lancu poznaje samo IP adresu prethodnog i sljedećeg poslužitelja, ali ne i izvornog korisnika ili konačnog odredišta, čime se poboljšava privatnost.

Proxy vs. VPN: Sigurnost

Proxy poslužitelji ne šifriraju veze. S VPN-om, sav promet je skriven od znatiželjnih očiju, i nema curenja iz loše konfiguriranih aplikacija. Proxy radi samo s jednom aplikacijom ili uslugom, dok VPN radi na razini operacijskog sustava i osigurava sav vaš internetski promet.

VPN-ovi osiguravaju end-to-end enkripciju, što znači da čak i ako podaci budu presretnuti, hakeri ih neće moći koristiti jer je potrebna dekripcija.

Stoga, osjetljive detalje šaljite samo kroz VPN.

Proxy vs VPN: Brzina

Proxy poslužitelji, posebno besplatni, obično imaju lošu infrastrukturu i podršku, što rezultira sporijim vezama. Također, proxy poslužitelji obično imaju više korisnika nego VPN-ovi, i njihovi serveri mogu biti preopterećeni, što također usporava veze.

S druge strane, vrhunski ili plaćeni proxy poslužitelji imaju pristojnu infrastrukturu, i korisnici ne bi trebali imati problema s brzinom.

VPN-ovi mogu biti sporiji jer moraju šifrirati podatke prije njihovog daljnjeg usmjeravanja. Također, VPN serveri koji su daleko od lokacije korisnika mogu usporiti brzinu veze.

Da sumiramo, vrhunski proxy i vrhunski VPN trebali bi imati pravu tehnologiju i protokole održavanja kako bi se minimiziralo smanjenje brzine veze.

Proxy vs VPN: Cijena

I VPN-ovi i proxy poslužitelji imaju besplatne i plaćene planove. Međutim, usluga VPN-a je općenito skuplja od plaćenog proxyja.

Proxy vs VPN: Pouzdanost

VPN veza je pouzdanija, dok veze proxy poslužitelja češće prekidaju. Ako veza nestane, i VPN i proxy će se odspojiti, ali VPN ima kill switch i neće otkriti IP adresu pri odspajanju, već će potpuno onemogućiti internetsku vezu. Također, proxyji se lako detektiraju i mogu biti zabranjeni ili ograničeni.

Proxy vs VPN: Značajke

Dok proxy poslužitelj samo mijenja IP adresu, VPN usluga ima puno više značajki. Kill switch će prekinuti vezu ako VPN postane onemogućen, čime se sprječavaju sigurnosni propusti. Split tunnelling omogućava korisnicima da biraju koje će aplikacije koristiti vezu šifriranu VPN-om, a koje neće. Multihop usmjerava vezu kroz više servera. Smartguard blokira oglase, trackere i zlonamjerni softver.

Mogu li koristiti VPN i proxy zajedno?

Moguće je, ali nije preporučljivo. Postavljanje i VPN-a i proxyja može biti složenije i može zahtijevati više tehničkog znanja kako bi se osiguralo da sve funkcionira kako je namijenjeno bez curenja vaše stvarne IP adrese. Kombinacija VPN-a i proxyja dodaje dodatni sloj sigurnosti, ali će također usmjeriti vezu dvaput, usporavajući brzinu i uzrokujući nestabilnost veze.

Evo kako ih koristiti zajedno:

Sekvencijalna upotreba

Spojite se na VPN, a zatim konfigurirajte svoj preglednik ili drugu aplikaciju za korištenje proxy poslužitelja. Na taj način, vaš promet je prvo šifriran VPN-om, a zatim prosljeđen kroz proxy poslužitelj.

Paralelna upotreba

U drugom scenariju, možda ćete koristiti VPN za većinu svog internetskog prometa, ali konfigurirati određenu aplikaciju za korištenje proxy poslužitelja. To može biti korisno ako želite istovremeno izgledati kao da ste na dvije različite lokacije ili ako želite zaobići ograničenja ili filtriranje primijenjeno na razini VPN servera.

Trebam li koristiti besplatni proxy ili besplatni VPN?

Obje besplatne usluge, proxyji i VPN-ovi, nose inherentne rizike. Neki mogu ubacivati oglase u vaše iskustvo pregledavanja, prodavati vaše podatke ili čak izložiti vas zlonamjernom softveru.

Besplatne usluge obično imaju ograničenja kao što su ograničenja podataka, usporavanje brzine, manje lokacija servera i ograničenja istovremenih veza.

Istražite i odaberite usluge s dobrim ugledom, poput hide.me VPN-a. Hide.me VPN ulaže znatno u svoju infrastrukturu i pruža vrhunsku šifriranost. Nudi bogatu bazu servera, najbrže VPN protokole, podršku korisnicima 24/7 i kontinuirano poboljšanje usluge. Također, hide.me VPN se pridržava politika bez zapisivanja podataka, a neovisne revizije koriste se za potvrđivanje valjanosti te tvrdnje.

Da sažmemo, ako želite koristiti besplatnu uslugu, VPN je bolja opcija zbog poboljšane sigurnosti, ali pazite da odaberete pouzdanog pružatelja usluge.

Što je bolje: VPN ili proxy?

VPN je bolji s obzirom na sigurnost i pouzdanost. Ako želite koristiti javni Wi-Fi hotspot ili slati osjetljive informacije, VPN je neophodan.

Ako vam je potrebno samo maskirati IP adresu od jednog izvora i brinete se o troškovima, trebali biste koristiti proxy poslužitelj. Proxy poslužitelji su također korisni za osobne svrhe i manje zadatke ako vam sigurnost nije važna.