jaja na nekoliko nacina

Kako savršeno napraviti jaja na nekoliko načina za zdravi doručak

Kako ih održavati svježima, pripremiti na više načina i naknadno oprati ostatke s posuda.

Na svakoj kutiji s jajima otisnut je pečat s datumom pakiranja. Jaja spremljena u hladnoj smočnici trebala bi ostati svježa dva tjedna. U hladnjaku ih možete čuvati do 8 tjedana. Jaja izvadite iz hladnjaka najmanje 45 minuta prije pripremanja. Čuvajte ih odvojeno u poklopljenim pretincima hladnjaka. Žumanca mogu ostati u hladnjaku do četiri dana ako ih prelijete vodom ili mlijekom, a bjelanca do sedam dana.

Provjera svježine

Stavite li svježe jaje u hladnu vodu, ono će potonuti i sjesti na dno, dok će manje svježe jaje potonuti, ali ostati u uspravnom položaju. Pluta li jaje, prošao mu je rok trajanja i vjerojatno je pokvareno.

Kuhana jaja

Veći kraj jajeta probušite običnom iglom ili iglom za bušenje jaja. Tijekom kuhanja zrak u većem dijelu jajeta će se raširiti i izaći kroz rupicu na ljusci, a ljuska neće puknuti. Ako ljuska ipak popuca, ulijte malko octa u vodu. Izađe li bjelance, dodajte čajnu žličicu soli.

1. U posudu ulijte dovoljno hladne vode da prekrije jaja, ostavite vodu neka proključa, a zatim smanjite na laganu vatru kako jaja ne bi bila pretvrda.

Vrijeme kuhanja:

Veličina 3-4 (standardno) – 3 min

Meko kuhano (tekuće žumance – 2 min

Srednje kuhano (mekano žumance) – 31/2 min 4 min

Tvrdo kuhano (čvrsto žumance) – 6 do 7 min

2. Čim izvadite jaje iz vode, stražnjom stranom žlice razbijte vrh jajeta kako se ne bi nastavilo kuhati u vlastitoj toplini. Tvrdo kuhano jaje treba uroniti u hladnu vodu da se brzo ohladi. Da biste ogulili tvrdo kuhano jaje, razbijte ga po sredini i razdvojite polovice ljuske.

Pečena jaja »na oko«

1. U tavu ulijte otprilike žlicu ulja za svako jaje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Također možete upotrijebiti maslac, ulje, masnu slaninu, mast ili kombinaciju pojedinih vrsta masnoće.

2. Jedno po jedno jaje razbijte u šalicu i svako izlijte na vruće ulje. Pecite i žlicom ih prelijevajte vrućim uljem dok se bjelance ne stvrdne.

Poširana jaja

1. Plitku posudu napunite vodom do pola i dodajte čajnu žličicu octa ili prstohvat soli. Neka voda zavrije.

2. Razbijte jedno po jedno jaje u šalicu. Vodu promiješajte kako bi se stvorio vrtlog i lagano u njega izlijte jaje. Kuhajte dok se bjelance ne stvrdne.

3. Izvadite rupičavom žlicom. U posebnoj posudi za poširanje jaja, jaja se vise kuhaju na pari nego što se poširaju u zasebnim odjeljcima što vise iznad kipuće vode koja bi trebala prekriti donji dio posude do pola. Odjeljke premažite maslacem, u svaki odjeljak razbijte po jedno jaje, zatvorite poklopac i kuhajte jaja oko dvije minute ili dok se bjelance ne stvrdne.

Kajgana

1. U posudu razbijte po dva jaja za svaku osobu. Na svako jaje dodajte po žlicu mlijeka, umutite i začinite po ukusu.

2. Na srednje jakoj vatri u tavi s debljim dnom rastopite oko 15 g maslaca za svako jaje, a zatim dodajte umućena jaja. Neprestano miješajte dok se jaja ne zgusnu i ne postanu kremasta. Poslužite odmah jer će se u protivnom jaja nastaviti pržiti u tavi i stvrdnuti.