kako_igrati_domino_igranje_popularne_drustvene_igre

Kako igrati domino | Igranje popularne društvene igre

Domino je igra koju može igrati niz igrača, od dva do devet. U kompletu ima 28 domino pločica, a svaka je crtom podijeljena na dvije polovice.

Unutar svake polovice, površina je ili prazna ili označena točkicama, kojih može biti od jedne do šest. Sedam domino pločica su paš, s jednakim brojem točkica s obje strane linije, u rasponu od praznih paš pločica do paš šestica. Ostale imaju različite kombinadje vrijednosti — na primjer, 6 – 5,4 -1, 3-0. Postoji nekoliko inačica ove igre, no glavni cilj im je zajednički: riješiti se svih svojih domino pločica prije no što to protivniku pođe za rukom.

Početak igre

Položite domino pločice na stol licem prema dolje i izvrtite ih dok se dobro ne izmiješaju — što odgovara miješanju karata u kartaškim igrama. Svaki igrač izvlači po jednu domino pločicu kako bi se odredilo tko će započeti igru – igrač koji izvuče domino pločicu s najvećom vrijednosti, započinje igru.

Slaganje domino pločica u blok

To je igra za dva igrača. Svaki igrač izvlači po sedam domino pločica kojima igra. Igrači prikrivaju svaki svoje izvučene pločice držeći ih u ruci ili postavivši ih ispred sebe tako da protivnik ne može vidjeti njihove vrijednosti. Zatim se preostale domino pločice, i dalje položene licem prema dolje, pomiču sa strane kao rezervne.

Igrač koji započinje igru na sredini stola stavlja bilo koju od svojih izvučenih domino pločica okrenutu licem prema gore. Drugi igrač zatim mora odgovoriti na vrijednost jedne od polovica, stavljajući odgovarajuću polovicu svoje domino pločice uz kraj polovice domino pločice prvog igrača i tako dalje. Domino pločice se slažu kraj uz kraj, osim paš pločica.

Ako igrač ne može odgovoriti na vrijednosti pločica na stolu, govori: “Dalje!” ili kucne po stolu prepuštajući protivniku nastavak igre — sve dok on ponovno ne bude mogao odgovoriti svojim pločicama.

Igra završava kad jedan od igrača iskoristi sve svoje domino pločice. Onaj koji izgubi zbraja točkice na preostalim domino pločicama, a ukupni broj se računa kao pobjednikov rezultat za tu rundu.

Kad ni jedan od igrača ne može odgovoriti na vrijednosti složenih pločica, svaki zbraja točkice na pločicama koje su im preostale, a pobjednik je onaj s manjim zbrojem. On osvaja razliku bodova među dvjema rundama. Obično se uzima 50 kao ukupan broj bodova koji je potrebno osvojiti za potpunu pobjedu.

Nakon svake runde, sve domino pločice se ponovno miješaju i igrači ponovno izvlače po sedam domino pločica iz hrpe. Onaj tko je izgubio u prethodnoj igri, dobiva priliku započeti sljedeću igru.