pravilno_otvaranje_boce_vina_kako_koristiti_vadicepove_na_cepovima_od_pluta

Pravilno otvaranje boce vina | Kako koristiti vadičepove na čepovima od pluta

Čepovi od pluta kojima se zatvaraju boce dobroga vina zadržavaju dovoljno zraka u boci kako bi vino moglo dozreti do savršenstva. Ako se čep od pluta osuši i skupi, u bocu će ući previše zraka a vino će se ukiseliti i pokvariti. Zato, namjeravate li čuvati vino dulje od nekoliko dana, čepovi moraju biti vlažni, a to ćete postići tako da boce polegnete.

Pripremite bocu za otvaranje tako da zarežete plastičnu ovojnicu oko grla boce i skinete je. Bude li potrebno, obrišite dio gdje je bila ovojnica pogotovo ako je grlo boce prekriveno bijelim, praškastima naslagama. Klasični vadičep treba imati tanak, širok spiralni navoj dug najmanje 60 mm, s oštrim vrškom. Rub navoja ne bi smio biti previše oštar da ne bi razmrvio čep. Držak treba biti dovoljno dug radi dobre snage poluge. Također treba biti napravljen tako da omogućava dobar stisak, a veza između drška i spirale mora biti sigurna i čvrsta.

Uvrnite vadičep u čep i kad vršak vadičepa proviri kroz drugi kraj čepa, pridržite bocu između koljena i izvucite ga. Ako se čep ne da lako izvaditi, stavite bocu na pod i pritisnite ju jednom rukom, dok drugom rukom izvlačite čep. Vadičepovi na principu poluge uvelike olakšavaju posao. Na slici su prikazana tri korisna tipa vadičepova.

Otvaranje pjenušavog vina

Poderite foliju, malko nagnite bocu od sebe i odvrnite metalni prsten oko čepa, no čitavo vrijeme pridržavajte čep drugom rukom. Skinite metalni prsten i, uz neprekidno pridržavanje čepa, zakrećite bocu sve dok ne osjetite da se čep izdiže. Lagano izvucite čep i odmah ulijte vino u čaše.