Kako putovati s kućnim ljubimcima | Putovanje s kućnim ljubimcima

Ukoliko putujete po Hrvatskoj

1. Prilikom samog prijevoza, osigurajte svome psu dovoljno mjesta, dovoljnu količinu svježeg zraka (smanjite količinu cigareta ako pušite jer kod nekih pasa/mačaka miris cigarete izaziva mučnine), stanite na nekom ugibalištu da malo protegne noge, obavi nuždu i popije vode.

2. Ukoliko vaš pas/mačka teško podnosi put i vožnju automobilom prije polaska maknite njegovu posudu sa hranom i dajte mu tablete protiv mučnine ( Veterinarske ljekarne, Pet centar). Naravno prije dolaska na more ili koju drugu destinaciju pas bi trebao biti cijepljen, obavezno stavite na njega sprej, ampulu ili ogrlicu protiv nametnika. Za svaki slučaj ponesite njegovu knjižicu, ako se vašem psu ili mački nešto dogodi i raspitajte se gdje vam je najbliži veterinar.

3. Ako svog ljubimca vodite na kupanje vodite ga ujutro i navečer, izbjegavajte cjelodnevni boravak sa vašim psom da ne dobije sunčanicu, a ako on mora biti sa vama osigurajte mu vode i zaklon od sunca.

4. Ne dozvolite da vas prozivaju da narušavate čistoću plaže, pokupite izmet ! Tamo ćete se vjerovatno kupati tjedan dana pa će i vama biti ljepše.

Ukoliko putujete u inozemstvo

1. Svima koji psa ili mačku vode u neku drugu zemlju ponavljamo, budite vrlo oprezni. Opet obavezno pas mora biti cijepljen jer nećete moći ući u drugu državu ako nije.

2. Raspitajte se o bolestima koje su karakteristične za te zemlje , te informacije možete dobiti i u konzulatima.Trebate određene dokumente ( zdravstvena svjedodžba ) koje ćete dobiti od svog veterinara, ne dolazite dan prije putovanja jer pas/mačka mora proći određene pretrage pa nećete stići sve obaviti na vijeme. Neke zemlje imaju obaveznu karantenu za životinje pa se raspitajte i o tome, da se ne dogodi da vas ljubimac čeka u karanteni, u takvim slučajevima najbolje da ga ostavite kući.

3. Kada kročite u drugu državu držite svog psa na uzici, raspitajte se da li ga negdje možete pustiti da se istrči, ali nikako nemojte samostalno odlučiti gdje će to biti, kazne su velike i vani se provode. Na ogrlicu psa bi bilo pametno staviti privjesak sa podacima o vlasniku, broj telefona, adresu. Ako ne idete sa svojim prijevozom prilikom rezervacije opet napomenite o kakvoj se životinji radi i rezervirajte mu mjesto unaprijed.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.