kako ocistiti pecnicu kako.hr

Kako najbolje očistiti klasičnu i mikrovalne pećnice

Pećnicu je najlakše očistiti dok je još topla. U suprotnom, u zatvorenu pećnicu tijekom noći ostavite otvorenu posudu do polovice ispunjenu amonijakom. Na taj način će se otopiti masnoća i ostaci hrane zapečeni na stijenkama pećnice. Uvijek slijedite upute proizvođača, kako za pećnicu, tako i za sredstvo za čišćenje.

Izvadite rešetke i očistite ih žičanom vunom natopljenom sapunom. Unutrašnjost pećnice očistite deterdžentom ili natrijevim karbonatom i toplom vodom ili kupovnim sredstvom za čišćenje. Ako imate pećnicu s emajliranim unutrašnjim stijenkama, potrebno je upotrijebiti sredstva namijenjena čišćenju upravo emajliranih površina. Staklo na vratima s unutrašnje strane istrljajte vlažnom krpom umočenom u sodu bikarbonu. Jako umrljane pećnice možete očistiti jakim kupovnim sredstvom za čišćenje pećnica.

Pećnice koje se same čiste

Posebna unutrašnja stijenka u pećnicama koje se same čiste pretvara masne mrlje u vodu i ugljikov dioksid dok pećnica radi. Ali veće mrlje koje iscure na dno, ipak ćete morati sami očistiti: slijedite upute proizvođača. Nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva, ni čeličnu vunu.

Čišćenje mikrovalne

Mikrovalna pećnica obično se ne zaprljaju toliko kao obične.  Ipak, nije loše redovito je prebrisati krpom namočenom u blagi deterdžent i vodu. Prolije li vam se nešto u mikrovalnoj pećnici, odmah to obrišite. Ako se mikrovalna pećnica ipak jako zaprlja, slijedite upute proizvođača o tome kako je očistiti. Nikad nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva, ni čeličnu vunu za čišćenje mikrovalne pećnice: ogrebotine bi mogle poremetiti rad mikrovalova.