zanimljivosti_o_siciliji

Zanimljivosti o Siciliji

Osnovni podaci:
Država: Italija
Glavni grad: Palermo
Površina: 25.719 km
Stanovništvo: 5 015 591
Gustoća: 195/km?
Jezik: talijanski

Zanimljivosti i savjeti:

Najveći otok Sredozemnog mora, nalazi se na jugu Italije te je njena najveća autonomna regija. 5 milijuna stanovnika najviše se raspodjelilo po većim gradovima na obalama dok unutrašnji ruralni djelovi zjape gotovo prazni. Želite li proći cijelu Sicilju ovo je jedna od mogućih tura: Trapani, Palermo, Monrealle, Catania, Milo, Taormina, Augusta, Syracusa, Agrigento, Corleone, Marsala, Trapani.

Linije buseva i željeznica su odlične, pogotovo na sjeveru Sicilije te je svako manje i veće mjesto lako dostupno. Iznajmiti auto na par dana isplati se još i više jer su cijene najma relativno niske, a ne ovisite o voznom redu i vozim linijama tako da kada god vam se prohtje, možete skrenuti s puta i istraživati skrivena sela ili plaže. Palermo ima sve one mane velikoga grada – prenapučeost, prometne gužve, onečišćeni zrak, prljavština, buka. Ali istovremeno, u njemu se osjeti unikatan talijanski stil te bogatstvo kulture- povijesna jezgra obiluje umjetničkim djelima koja svjedoče o slavnoj prošlosti. Teatro Massimo, jedna od najvećih i najpoznatijih opernih kuća u Europi, Teatro Politeama, Quattro Canti, barokni trg na sjecištu dvije glavne ulice koje sjeku grad na 4 djela, Katedrala na Via Matteo Bonello koja je zanimljiva po svojoj mješavini stilova.

U Palermu su poznati i otvoreni marketi ili ulični sajmovi (Vucciria Market , Ballaro, Del Capo) Tipična sicilijanska jela su Arancina Bomba, Canolli ili Gellato (sladoled). U Palermu se ne smije propustiti lagana šetnja ili kupanje na plaži Mondello, posjetiti Monte Pelegrino s kojeg se pruža pogled na cijeli grad te obilazak botaničkog vrta (Orto Botanico di Palermo). Nadomak Palerma, samo 8 km južno, smješten je šarmantni gradić na brdašcu, zvan Monreale, koji se pred večer pretvara u jedno od najromantičnih mjesta.

Kartu Palermo – Catania možete kupiti za 20-ak eura. Vožnja traje 4 sata. Tražite li jeftiniji smještaj u Cataniji, prenoćite u odličnom hostelu Agora za 10-15 EUR. Iz Catanie se lako i brzo (svega 45 min) dođe do sicilijanske najveće atrakcije – vuklana Etne.

Taormina – grad na istočnoj obali Sicilije, na visini od 204 m. Izrazito simpatičan turističi gradić koji se ne smije propustiti posjetiti. Međutim, grad ne vrvi samo turistima već i visokim cijenama te tipičnom cjelokupnom turističkom inrfastruturom. Taorminine atrakcije su veličanstven pogled, ostaci grčkog amfiteatra, Teatro Greco te filmski festival koji se održava više od 50 godina.