kako_biti_na_dijeti_i_ipak_piti_pivo_i_tocka_kako_izgleda_pivska_dijeta

Kako biti na dijeti i ipak piti pivo i točka | Kako izgleda pivska dijeta

Iako mu se priznaje nutritivna vrijednost, a u nekim zemljama tretira kao prehrambeni proizvod, pivo je ipak na lošem glasu kao krivac za bujanje trbuha, no čak i ako ste na dijeti, ne morate biti na suhom – EVO KAKO!

PIVO I DIJETA zvuče kao nespojiv par

U dijetnim je režimima konzumacija alkoholnih pića gotovo u pravilu zabranjena ili dopuštena na kapaljku, prije svega zbog njihove visoke kalorijske vrijednosti, ali i zbog toga što redovito izazovu napadaje gladi. Vjerojatno vam je poznata situacija kad se vraćate s rundanja s trendovima i putem svratite u neku od 0 do 24 zalogajnica po kasnu večericu od 1000 kcal ili se već s vrata sjurite prema hladnjaku.

Među alkoholnim je pićima pivo jedno od najkaloričnijih čemu najviše pridonose alkohol (1 g alkohola ima 7 kcal) i ugljikohidrati (po boci ih u pivu može biti od 3 do 20 g, odnosno 12 do 80 kcal). No tu su i neporecive koristi za zdravlje srca, bubrega i mozga, a osim stresa, pivo smanjuje i razinu kolesterola. Dakako, ako je konzumacija umjerena, pod čim se podrazumijeva jedno do tri piva za muškarce te upola manje za vaše bolje polovice (razlozi nisu seksističke, nego fiziološke prirode: ženski organizam manje učinkovito od muškog razgrađuje alkohol). Isto tako, preporučuje se da se na sat ne popije više od jednog piva to je, naime, tempo koji jetri omogućuje de toksikaciju. Da biste uživali u omiljenoj tekućoj hrani bez opasnosti od debljanja te si čak i ako ste na dijeti mogli priuštiti pokoje pivo bez straha da će vam to poremetiti ostvarenje zacrtanog cilja, pomoći će vam i savjeti što slijede.

BUDITE AKTIVNIJI kako biste sagorjeli više kalorija.

Iako mnogi, koji bi željeli smršavjeti na instant način, gutajući “čarobne” pilule i čajeve, to ne žele priznati, jedini doista učinkovit način da smršavite jest da potrošite više kalorija nego što ih unesete. Pivce dodaje uteg na kalorijskoj vagi te jednadžbe: primjerice, da biste sagorjeli prosječnih 200ti njak kcal iz % litre piva, morate žešćim tempom trčati 15 minuta ili žustro hodati oko 45 minuta.

SMANJlTE KALORIJ SKI UNOS

No pod tim ne mislimo da “štedite” kalorije na hrani koja vam osigurava prijeko potrebne hranjive tvari kako biste se mogli naliti pivom. Smanjite porcije i prekrižite nutritivno bezvrijedne namirnice kao što su gric kalice i slatkiši te povećajte unos vlakana (integralnih žitarica, svježeg voća i povrća), koja će vam osigurati dugotrajan osjećaj sitosti. Isto tako smanjite i porcije” popijenog piva te imajte na umu da iako se čini neznatnim, na dnevni zbroj kalorija utječe pijete li ga iz poLulitre ne ili boce, odnosno limenke od 0,33 litre.

NEMOJTE “PIJUCKATI I GRICKATI”

To je siguran put u prejedanje i pretrpavanje kalorijama jer se lako gubi kontrola nad količinom onog što se ubacuje u sebe.

DOBRO SE NASPAVAJTE svake noći

Brojna su istraživanja povezala neuredan san s povećanim lučenjem hormona koji potiču osjećaj gladi.

IZBJEGNITE ZADRŽAVANJE TEKUĆINE U ORGANIZMU a time i napuhnutost.

To ćete postići smanjivanjem unosa soli (osobito obratite pozornost na “skrivenu” sol u prerađenoj hrani i grickalicama) te dobrom hi dratacijom organizma unosom dovoljne količine vode (koja će usput umanjiti osjećaj gladi, koji se često javlja kao pogrešna interpretacija signala da je organizmu potrebna tekućina).

RAZVODNITE PIVO

Iako ne zvuči kao osobito privlačna ideja, ako nakon svakog piva popijete čašu vode, umjesto da odmah naručite sljedeće, usporit ćete ritam pijenja, a time smanjiti količinu popijenog piva te, u ko načnici, kalorijski unos.

LAGANA ODLUKA

Birajte laganija piva jer su manje kalorična; najmanje kalorija i ugljikohidrata imaju bezalkoholna piva.

PRORIJEDITE “PIVIJADE”

Nastojte prepoloviti učestalost konzumacije piva, pa ćete i time smanjiti ukupan kalorijski unos. Ako ste ga, primjerice, dosad pili svaki dan, počnite ga piti svaki drugi.