kako-izlijeciti-herniju-diska-kako-hr

Kako izliječiti herniju diska | Učinkovite vježbe za tretiranje hernije diska

Hernija diska (diskus hernija) je u današnje vrijeme jedna od najraširenijih kliničkih oboljenja kralježnice. Operacija ovog tipa ne spada među teže, ipak, prije nego se odlučite na taj potez vrijedi pokušati s ovim pristupom koji je mnogima olakšao ove tegobe ili ih u potpunosti izliječio.

Pod uvjetom da ste se savjetovali s liječnikom prije nego što se odlučite na ove vježbe slijedite navedene korake:

1. Legnite potrbuške na prostirku. Ispružite noge i stopala, a ruke stavite uz tijelo. Opustite se i duboko udišite i izdišite 3 minute.

2. Podignite torzo na način da su vam laktovi okomito ispod ramena, a ruke su vam opušteno ispružene prema naprijed. Glavu držite uspravno gledajući prema naprijed. U toj pozi se pokušajte u potpunosti opustiti te isto tako duboko udišite i izdišite. Pri izdisaju osjetite kako vam se donji dio kralježnice lagano isteže.

U slučaju da se u ovoj pozi osjećate prenapeti ili osjećate bolove, pokušajte laktove ispružiti dalje ispred sebe kako bi smanjili pritisak na kralježnicu. Ostanite u ovom položaju 2-5 minuta.

3. U ovoj vježbi u ležećem položaju stavit ćete dlanove ispod ramena, a laktove uz tijelo. Lagano se dižite prema gore na način da su vam laktovi još uvijek uz tijelo, dlanovi ispod ramena, gledate prema naprijed, a noge i kukovi su vam potpuno opušteni i ne odmiču se od podloge. Završetak ove vježbe mora izgledati tako da su vam ruke u potpunosti ispružene. Ponovite ovu vježbu 10-15 puta te uvijek izdišite kada se dižete prema gore.

Ana Janušić