odabir psa

Kako odabrati i kupiti psa za kućnog ljubimca

Samo uzimanje psa nije neki beznačajan čin, on vas obavezuje da tokom deset pa i dvadeset godina preuzmete ulogu drugih roditelja mlade životinje čiji razvoj trebate usmjeravati. Pretpostavljamo da više ili manje znate i osjećate s kojim biste tipom psa najbolje živjeli. Razgovarajte s ljudima koji već imaju psa, uzgajaju pse ili se na neki način bave psima. Saznajte što misle o pasmini kojoj pripada njihov pas ili pasmini kojoj pripada pas kojeg želite kupiti. Kada ste odlučili koje je pasmine pas kojeg bi ste željeli kupiti, prije svega razgovarajte s onim ljudima koji nude prodaju psa ili koji se bave prodajom pasa, razgovarajte o svemu što vas interesira vezano za pse, o sustavu garancija, načinu rada, i sve ostalo što bi moglo biti značajno za kupnju vašeg psa.

Vrlo je važno

1. Nikada nemojte pristati da jedan takav posao zaključujete na ulici ili nekom javnom mjestu, restoranu i sl. Iz razgovora sa onim s kojima zaključujete vašu kupnju vrlo dobro možete zaključiti da li se radi o “prevarantu” ili istinski korektnom i odgovornom prodavaču. Bez obzira da li se radilo o samom uzgajivaču ili jednostavno prodavaču (npr. pet-shop ili netko drugi ) često ćete naići na prevelike riječi hvale, kako upravo oni nude najbolje i najjeftinije. Od takvih se distancirajte i dobro razmislite da li su baš oni ti kod kojih treba obaviti kupnju. Nemojte se zavaravati da, ako psa kupujete preko registriranih prodavaonica ili uzgajivača daje 100 % garancije. I zapamtite, samo je zdrav pas – dobar pas.

2. O pravoj dobi štenca za kupnju vode se rasprave, prema općem mišljenju starost od osam do dvanaest tjedana je najbolja. Naravno ako je štene nešto malo starije od dvanaest tjedana, trebate biti zadovoljni što je ono već bilo izloženo osjetljivom društvenom okruženju, a ne jednostavno prepušteno da se samo snalazi kod uzgajivača u kojoj se okotio. Budite iskreni s onim od koga kupujete psa.

3. Želite li psa kojeg ćete kasnije izlagati, ne pretvarajte se da tražite psa ljubimca, nadajući se da bi cijena mogla biti niža. Iskreno i pažljivo objasnite život koji će štene voditi, naročito njegovo kućno okruženje. U najboljem slučaju možete dobiti puno dobrih savjeta. Nikad nemojte očekivati garanciju da će vaše štene biti pobjednik na izložbi. Čak i ako potječe od najbolje izložbene vrste, nitko, uključujući i najiskusnije uzgajivače, ne može izabrati “pogodak” u dobi od osam tjedana. Uglavnom biste trebali očekivati zdravo štene, čišćeno od crijevnih nametnika na odgovarajući način, vjerojatno dvaput. Što se tiče tzv. “izložbenih primjeraka” štenadi, mnogi će vam opravdavajući visoku cijenu, to opravdavati dobrim ocjenama, nagradama i titulama roditelja šteneta koje kupujete. Jednostavno rečeno vi trebate platiti osvojene nagrade i titule roditelja šteneta. Čime vam se garantira da je baš štene koje ste vi odabrali od njih 5 ili možda 10 koliko ih zateknete u leglu upravo ono budući visoko nagrađivani pas ili čak prvak? Stoga štene treba platiti onoliko koliko ono i realno vrijedi.

4. Naravno ne kupujte ni vrlo jeftino štene (ukoliko vam se i takvo ponudi) jer ono može imati zdravstvene probleme ili exterijerno lošu kvalitetu (kada to bude već formiran pas) što uzgajivač već zna, te zato i daje po niskoj cijeni. Naići ćete i na to da psi iz istog legla nemaju i istu cijenu, e tu se morate pokazati dosta dobar poznavalac određene vrste, tu cijena može biti u drastičnoj razlici, uglavnom se tu radi pretpostavka po exterijernom kvalitetu šteneta što i čini razliku u cijeni. Ako ste dobar poznavalac vrste uočit ćete razlike, npr. jedni štenci koštaju 300 € a drugi u istom leglu 400 pa možda čak i 600 € što će vas učiniti sumnjičavim, ali to su pretpostavke uzgajivača i one se mogu tretirati kao opravdane. I da znate prvaci se ne rađaju oni se stvaraju.

Kako god odabrali svojeg četveronošca imajte na umu da PET CENTAR d.o.o. u ponudi ima sve za vaše kućne ljubimce i to je mjesto najveće ponude asortimana za kućne ljubimce u Hrvatskoj.