Kako postupati kod promjene osiguraca - upozorenja Kako promijeniti osigurac

Kako postupati kod promjene osigurača – upozorenja | Kako promijeniti osigurač

Kratki naputci za sigurnu promjenu osigurača.

1. Pregorjeli osigurač uvijek treba zamijeniti osiguračem iste amperaže.

2. Nikada ne povećavati amperažu — na primjer, zamjenom osigurača od 5 ampera onim od 15 ampera.

3. Vratiti osigurač na mjesto i uključiti struju na glavnome vodu. Ako opet pregori, kvar i dalje postoji na strujnome krugu i treba ga pronaći.

Suvremenija kućanstva imaju kompaktan glavni prekidač i osiguračku kutiju spojene u jednom, što se naziva »instalacijska ploča potrošača. Uobičajena instalacijska ploča potrošača može sadržavati šest osigurača – možda osigurač od 30 ili 45 ampera za štednjak, osigurač od 30 ampera za utičnicu na prstenastim strujnim krugovima, osigurač od 20 ampera za tuš, osigurač od 15 ampera za potapajući grijač te osigurač od 5 ampera za rasvjetne strujne krugove. Umjesto osigurača s topivim uloškom, instalacijska ploča potrošača može sadržavati automatske PREKIDAČE STRUJNOGA KRUGA.

Ne može se vidjeti je li pregorio osigurač s topivim uloškom. Može ga se brzo i lako ispitati džepnom svjetiljkom s metalnim kućištem.

1. Izvaditi osigurač iz njegovog kućišta i skinuti poklopac s džepne svjetiljke.

2. Držati topivi uložak tako da jednim krajem dodiruje bateriju, a drugim metalno kućište svjetiljke. Upaliti džepnu svjetiljku. Ako je topivi uložak ispravan, džepna svjetiljka će svijetliti.