Kako odabrati lokot Kupnja lokota

Kako odabrati lokot | Kupnja lokota

Lokot je odvojiva brava s pomičnom spojnom karikom koja obično ima preklopac i rezu za zaključavanje. Snaga preklopca i reze je važna: ako se reza može prepiliti lučnom pilom za metal ili rezačem, lokot je beskoristan.

Lokoti se jako razlikuju po cijeni i kvaliteti. Odlučite se treba li vam lokot samo kako biste odvratili potencijalne provalnike ili želite jak lokot kako biste spriječili ulaz u garažu ili radionicu.

Jednostavno sredstvo za odvraćanje provalnika

Odaberite lokot s »verthajm« mehanizmom ili kombinacijski tip lokota. »Verthajm« lokot otvara se ključem i što je više zapornih poluga u mehanizmu, to je bolje jer se lokot teže može obiti. Lokot može biti automatski (pritiskom se zatvara bez ključa) ili običan, pri čemu vam je ključ potreban kako za otvaranje, tako i za zatvaranje.

Za vanjsku uporabu odaberite lokot otporan na hrdu s kliznim poklopcem koji prekriva ključanicu i tako je štiti od prodiranje vode.

Kombinacijski lokot nema ključ, nego se otvara i zatvara pomoću okretnih valjčića, brojčanika ili nizom poluga kojima se namješta određena kombinacija brojeva.