dizala_u_kvaru_sto_uciniti_ako_se_nadete_zaglavljeni_u_dizalu

Dizalo u kvaru | Što učiniti ako se nađete zaglavljeni u dizalu

Najveća opasnost kad se dizalo pokvari jest ta da osobe zaglavljene u dizalu uhvati panika.

Suvremeno dizalo u kvaru

Suvremena su dizala vrlo sigurna – stoga ostanite pribrani i ohrabrite ostale kako dizalo u kvaru neće nekontrolirano propasti u okno dizala. To se neće dogoditi jer postoje automatske kočnice, obično postavljene ispod poda lifta, koje se zakvače za čelične tračnice-vodilice koje se spuštaju niz strane okna dizala.

Jeste li znali da kočnice rade čak i kad nema struje.

Želite li pozvati pomoć, pritisnite tipkalo za uzbunu ili upotrijebite telefon za hitne slučajeve. Ako u dizalu nema sustava za uzbunu, lupajte šakama ili kakvim teškim predmetom o vrata dizala i vičite.

Čim uspostavite kontakt s nekim izvana, zamolite ga neka pozove servisera za dizalo u kvaru. Ako serviser nije dostupan, spašavanje iz dizala može obaviti vatrogasna jedinica: recite osobi izvan lifta neka nazove 112.

Kako izaći iz dizala u kvaru

Ne pokušavajte sami izaći iz zaglavljenoga dizala bez stručne pomoći izvana. Čak i ako na silu uspijete otvoriti unutrašnja vrata dizala, vrlo je vjerojatno da nećete moći dosegnuti i otvoriti vanjska vrata na odmorištu. Pokušate li se popeti i izvući iz dizala, možete se lako okliznuti na masnoću i ulje od mehanizma koji se nakupljaju s vanjske strane dizala.

Ne pokušavajte se provlačiti kroz otvore za nuždu na stropu dizala. Kad je poklopac otvora za nuždu otvoren, električni kontakt sprječava pomicanje dizala. No ako se poklopac slučajno iza vas zatvori, dizalo u kvaru bi se nenadano moglo pokrenuti i izbaciti vas iz ravnoteže. Također biste se u mračnom oknu mogli spotaknuti o kabele dizala ili se okliznuti na masnoću i pasti s dizala.

Na većinu poziva u pomoć, obično se brzo reagira. No ako se to dogodi početkom vikenda ili kasno navečer, možda nikoga neće biti uokolo tko bi mogao čuti vaš poziv. U takvim slučajevima ostanite pribrani i čekajte, čak i ako budu potrebni sati, ili dani, kako bi pomoć stigla.

Nastojte privući nečiju pozornost čim se zgrada ponovno otvori. Do tada, nemojte pušiti jer ćete tako potrošiti zrak u kabini dizala.

Ukoliko neka od osoba ima poteškoća s disanjem, raskopčajte joj odjeću oko vrata. Pomognite joj tako da stavi skupljene dlanove preko usta i nosa te neka diše tako. Glavne neugodnosti bit će vrućina, glad i žeđ — no preživjet ćete dok ne pristigne pomoć.

Ana Janušić