duhovna obnova

Kako napraviti osobnu duhovnu obnovu i naučiti kontrolirati emocije

Prije nego što započnete s osobnom duhovnom obnovom, dobro je promisliti o vlastitim emocijama i naučiti kako ih kontrolirati, jer one su samo vaše i vi njima upravljate.

Kontroliranje emocija

Ono što trebate znati je da ste vi sami gospodar svojih emocija. Uvijek imajte na umu da ste vi vlastodržac emocija, emocije su u vašem vlasništvu. Ne dopustite zamjenu uloga, ne dopustite da vaše emocije zagospodare onim što je vaše i što vi posjedujete.

Snagom volje možete kontrolirati emocije

Težite opuštenosti i unutarnjem miru

Većina osoba svoj osobni križ nosi dostojanstveno i tiho, patnju i strahove pokušavaju sakriti i od sebe i od drugih, sve do trenutka dok ne izuste:“Dosta mi je!” 

Radom na sebi možemo stvoriti nove navike koje će potom stvarati nove misli, koje će opet utjecati na to da osjećamo nove ili drugačije emocije. Ali ovaj put emocije kakve mi želimo.

Anthony De Mell izjavio je jednom prigodom:”Mi obično pokušavamo izlječiti svoju osamljenost emotivnom ovisnošću o drugim osobama, kroz druženje i buku…Vratite se pravim stvarima, izvucite se iz gužve i vratite se pravim stvarima, vratite se prirodi – stupite u dodir s drvećem, travom, kamenjem, životinjama i pticama, s morem i oblacima, s nebom i zvijezdama…”

Duhovna inventura – trenutak susreta sa samim sobom

U trenutku kada spoznamo da vanjski utjecaji ne donose istinsku sreću, da je istinska sreća u nama samima, da se možemo mijenjati i da se mijenjamo kako se mijenjaju životni ciklusi, tada možemo vjerovati da se puno toga u našem životu može promijeniti.

U životu nije predviđeno da sve ide onako kako mi želimo. Pustimo svijet da bude onakav kakav jest i promijenimo sebe.

Pronađite svaki dan vrijeme za susret sa samim sobom, neka to bude vrijeme za dnevnu inventuru dobrog i lošeg, učite iz pogrešaka i ustrajte u potrebi da se osjećate dobro!