Kako prepoznati i lijeciti vrtoglavicu lijecenje vrtoglavice

Kako prepoznati i liječiti vrtoglavicu | liječenje vrtoglavice

I vrtoglavica je, kao i glavobolja, samo simptom koji se javlja u toku mnogih živčanih, ali i drugih bolesti.

Simptomi:

Vrtoglavica je stanje kada čovjek nije sposoban da održi ravnotežu. Kod vrtoglavice čovjek osjeća mrak pred očima, osjeća da se predmeti vanjskog svijeta okreću oko njega ili da se on obrće oko svoje osi. Može imati osjećaj da mu se vrti u glavi, da se ljulja na moru ili u čamcu. Kretnje glavom pojačavaju i izazivaju osjećaj vrtoglavice. Uz vrtoglavicu gotovo uvijek dolaze i mučnina, bljedoća, znojenje, glavobolja i povraćanje. Nerijetko se vrtoglavica završava nesvjesticom.

Kako se i kada javlja vrtoglavica:

U održavanju ravnoteže sudjeluju osjeti vida i opipa, a najviše osjet koji je vezan za polukružne kanaliće u unutrašnjem uhu. Zbog toga, kad obole ovi organi, dolazi do vrtoglavice. Već iz ovoga se vidi koliko su uzroci vrtoglavice različiti. Vrtoglavica se javlja kod oboljenja unutrašnjeg uha, smetnja vida (kratkovidnost ili dalekovidnost), migrene, oboljenja i tumora mozga, smetnja cirkulacije krvi (srčana slabost, jako krvarenje), kod morske bolesti i drugih bolesti kretanja (avionom, autobusom). Za vrijeme napadaja vrtoglavice čovjeka treba položiti u vodoravan položaj, u tihoj i tamnoj sobi.

Kako liječiti:

Liječenje vrtoglavice je uzročno, tj. treba liječiti bolest koja je dovela do vrtoglavice. U svakom slučaju, kad dođe do vrtoglavice, odmah je potrebno potražiti savjet i pomoć liječnika. Kod vrtoglavice izazvane putovanjem (brodom, avionom, autobusom) daju se razni lijekovi (vertigosan, navisan, movibon i slično).